1. Početna
  2. Društvo
  3. Još jedna potvrda zabrinjavajućeg stanja u oblasti obrade ličnih podataka

Još jedna potvrda zabrinjavajućeg stanja u oblasti obrade ličnih podataka

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao dobro, normalno i očekivano to što su Visoki savet sudstva i Lekarska komora Srbije nakon dopisa Poverenika odustali od najavljenog potpisivanja Memoranduma o saradnji između Lekarske komore Srbije (LKS) i Visokog saveta sudstva (VSS).

Poverenik je dopisom, u nameri da deluje preventivno i spreči nastupanje štetnih posledica nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, ukazao da sadržina navedenog Memoranduma koja je predviđala obavezu VSS da od prvostepenih sudova pribavlja pravosnažne sudske odluke donete protiv zdravstvenih radnika, lekara o kojima bi potom obaveštavao LKS podrazumeva obradu podataka o ličnosti koja bi bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Ustavne odredbe koje uređuju nadležnost VSS kao ni zakonske odredbe koje se odnose na VSS i LKS ne daju nikakav osnov za najavljenu obradu podataka o ličnosti. Istovremeno, odredbama Pravilnika o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje ili oduzimanje licence članovima komora zdravstvenih radnika, obrada podataka se definiše neprecizno i nejasno. A, što je najbitnije, Pravilnik generalno, kao podzakonski akt, po Ustavu ne može predstavljati osnov za obradu podataka o ličnosti, zbog čega će Poverenik i pokrenuti postupak za ocenu njegove ustavnosti.

Aktivnosti usmerene na ostavarivanje legitimnih ciljeva kao što su npr. unapređenje prava pacijenata ili borba protiv korupcije u zdravstvu, mogu se i moraju ostvarivati isključivo u skladu sa Ustavom i zakonom i ne treba da budu predmet individualnih projekata, akcija ili improvizacija, koji te ciljeve mogu samo kompromitovati.

Dobro je što se konkretan slučaj okončao bez ikakvih posledica u vidu povrede zakona i zakonom zajamčenih prava građana, ali on svakako zaslužuje pažnju. Reč je o još jednoj potvrdi da su kod nas i postojeći pravni okvir i faktičko stanje u oblasti obrade podataka o ličnosti daleko ispod potrebnog i očekivanog nivoa.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…