Još bez saglasnosti za otvaranje poglavlja sa Srbijom

Zemlje članice Evropske unije ni 27. juna nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

Izvori u EU su rekli agenciji Beta da još postoji određena mogućnost da se tada otvore poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Ako, međutim, ne bude postignuta saglasnost, otvaranje poglavlja 23 i 24 bilo bi pomereno za juli ili septembar ove godine.
 
Zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu su rekli agenciji Beta po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.
 
"Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU.
 
Oni su rekli da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.
 
Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.
 
Zvaničnici u Briselu su naveli da je međuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.
 
Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi ona bilo pomereneo za juli ili septembar ove godine.
 
Hrvatska se 1. juna saglasila da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23, čime je odblokiran proces pripreme za otvaranje tog poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.
 
Zagreb je zauzvrat tražio da se pitanja koja smatra spornim u slučaju Srbije uvrste u pregovaračku poziciju EU, što bi značilo da će se ta pitanja rešavati tokom pregovora o poglavlju 23.
 
Vlada Srbije je 2. juna dostavila pregovaračke pozicije za poglavlja o vladavini prava, 23 i 24, kao i za poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke.

Autor: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…