1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Joksimović: Podneto više od 500 prekršajnih prijava u vezi finansiranja političkih stranaka

Joksimović: Podneto više od 500 prekršajnih prijava u vezi finansiranja političkih stranaka

U oblasti kontrole finansiranja Agencija za borbu protiv korupcije podnela je više od 500 prekršajnih prijava i do sada ima oko 200 pravosnažnih osuđujućih presuda, izjavio je zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović.

"Podnosimo brojne prekršajne prijave. Kada govorimo o kontroli finansiranja više od 500 prekršajnih prijava smo podneli i do sada ima nekih 200 pravosnažnih osuđujućih presuda, a Agencija je izdala i 42 rešenja o obustavi, odnosno gubitku sredstava iz javnih izvora nakon pravosnažnih presuda", rekao je za B92 Joksimović.

On je istakao i da je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti solidan, ali da Agenciju interesuje bolja kontrola finansiranja.

"Zakon je dobar, ali može da bude bolji i primenjiviji", rekao je Joksimović, podsećajući da se radilo na izmenama, ali da su one ostale u fioci.

Na konstataciju da se pojedine stranke pripremaju da podižu kredite da bi finansirale aktivnosti u kampanji, on ističe da nije iznenađen jer je to jedan od načina na koje se stranke finansiraju.

Prema njegovim rečima, to olakšava posao Agenciji da prati tokove novca.

On navodi i da se, kada se kaže da je korupcija u strankama visoka i da su političke stranke generator korupcije, ne misli konkretno na finansiranje političkih kampanja jer je najveći deo tokova novca legalan.

Objašnjava da ono što ulazi i ide preko računa, Agencija kontroliše.

Podseća i da je Agencija u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrdila da su više od 50 donatora političkih stranaka za izbore 2012. i 2014. godine ujedno i primaoci novčane socijalne pomoći.

"Ministarstvo nas je izvestilo i ono će preispitati uslove pod kojima je izdata novčana socijalna pomoć za tih 50 lica. Nadamo se da će i dalje raditi na tome" rekao je Joksimović dodajući da u tom slučaju Agencija ima dobru saradnju sa Upravom za sprečavanje pranja novca.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…