Ješić: Poljoprivrednicima mora da se omogući kretanje od 0 do 24 časa

Goran Ješić

Novi Sad, 06. april 2020. – Nekadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu i bivši šef vojvođanskog kriznog štaba za vanredne situacije Goran Ješić pozvao je nadležne državne organe da pod hitno obezbede poljoprivrednicima i pčelarima nesmetan rad.

Pored toga, Ješić traži  i da se maksimalno pojednostave procedure za njihovo kretanje, jer će u suprotnom poljoprivreda biti ugrožena.

Ješić je agenciji Beta rekao da država treba to da reši na način da poljoprivrednici sa sobom nose kopiju Rešenja o registraciji poljoprivrednog gazdinstva, da u traktoru ili u ličnom vozilu bude uvek samo po jedan poljoprivrednik, a da se samo specifični slučajevi rešavaju kroz zahteve.

On je upozorio da je procedura dobijanja dozvola trenutno veoma komplikovana, zahtevi se sporo rešavaju a samo u Vovodini ima 50.000 takvih zahteva.

Objasnio je da poljoprivrednici svake godine obnavljaju svoj upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da jednostavno treba da nose fotokopiju poslednje potvrde o upisu u taj registar kao dokaz za slobodno kretanje u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

Ješić je rekao da poljoprivrednicima mora da se omogući kretanje od 0 do 24 časa, jer je sada setva kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje u punom jeku, a i pšenica mora da se prihranjuje, pa paori neretko na njive izlaze i noću, u zavisnosti od toga kada su najpovoljniji atmosferski uslovi za poljoprivredne kulture.

Ne postoji nijedan razlog da te ljude ne oslobodiš da se normalno kreću. Ako dozvoliš radniku u kompaniji Jura da dolazi na posao bez zaštite, kako to da poljoprivrednicima ne daš”, upitao je Ješić.

Ocenjuje da u sadašnjoj situaciji nije problem politika, već “nerazumevanje posla”.

Dodao je da bi dozvola za kretanje poljoprivrednika morala da važi bez starosne granice od 65 godina, jer su mnogi stariji ljudi nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Ješić je objasnio da u Rešenju o registraciji poljoprivrednog gazdinstva jasno piše adresa i broj parcele koju poljoprivrednik obrađuje, pošto se dešava da ratari imaju adresu stanovanja u jednoj opštini a parcelu obrađuju u drugoj.

Upozorio je da je trenutno ogroman problem i sa slobodnim kretanjem pčelara i podsetio da su pčele veoma važne u poljoprivredi pošto oprašuju ratarske kulture.

Bez pčela ćemo imati kolaps poljoprivrede”, rekao je Ješić i dodao da se zbog toga i pčelarima mora obezbediti nesmetano kretanje, opet poštujući zdravestvene propise tako što će u vozilu biti samo po jedan pčelar.

I u slučaju pčelara, dodao je Ješić, ne treba da važi starosna granica jer je i među njima mnogo onih koji su stariji od 65 godina.

Rešenje ne sme imati vremensko ograničenje jer se setva radi i noću, kaže Ješić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…