Ješić: Odluka o bojkotu doneta je stihijski i neorganizovano

Goran Ješić

Novi Sad, 14. oktobar 2019. – Goran Ješić je među onim demokratama nezadovoljnim aktuelnim odlukama te stranke vezanim za učešće na predstojećim izborima, ali i u razgovorima o izbornim uslovima.  

Funkcioner Demokratske stranke je za portal Autonomija rekao da “nikada bojkot izbora nije dao rezultate”, podseća na bojkot 1997. godine u kojem je Demokratska stranka učestvovala.

Smatra da nema rezultata ni u “slučaju sa bojkotom predstojećih izbora, koji su inače samo priprema za naredne predsedničke izbore”.

Ješić ukazuje da “sadašnji izborni uslovi slični su onima koje smo imali za vreme Miloševićevog režima, dakle, nedemokratski”. Ali,dodaje on, odluka o bojkotu doneta je stihijski i neorganizovano.

Jedino objašnjenje za odluku o bojkotu, navodi Ješić,  je lenjost i nesposobnost da se organizuje kontrola predstojećih izbora.

Argument da “Aleksandar Vučić treba da oslobodi medije” ocenjuje kao potpuno iracionalan i dodaje da se nikada od Vučića to ne može očekivati.

Konstatuje da je predsednik Srpske napredne stranke “potpuno fasciniran medijima i jedino što radi jeste da se bavi njihovom kontrolom“  uz podsećanje na vreme kada je Vučić bio u opoziciji i “svakodnevno od ranog jutra zivkao urednike i plakao im da dobije vreme u njihovim medijima”.

Demokrate su, naime, pre nekoliko dana donele dve različite odluke: poslanički klub da se na razgovore sa predstavnicima EU parlamenta o fer i slobodnim uslovima ide, a nakon toga predsedništvo stranke da se na sastanak ne ide.

Poslanički klub DS-a saopštio je potom da će poštovati odluku stranke, uz poruku da će nastaviti da ulažu napore da se dijalog sa predstavnicima EU parlamenta nastavi na način “koji će biti prihvatljiv svim akterima i koji će omogućiti postizanje sveobuhvatnog dogovora o fer i poštenim izborima, uz jasne garancije i rokove za njegovo sprovođenje“.

Tekst Branke Dragović Savić, u celosti, možete pročitati na portalu Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…