1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Jeftiniji roming u EU, skuplje druge usluge

Jeftiniji roming u EU, skuplje druge usluge

Mobilni telefon

Planirano ukidanje naknada za roming u EU često se predstavlja kao pobeda za korisnike mobilnih telekomunikacija. Međutim, to bi za posledicu moglo da ima rast cena drugih usluga u tom sektoru, piše francuski ekonomski list Tribin (La Tribune).

U EU su naknade koje korisnici mobilnih telefona plaćaju za pozive i prenos podataka u inostranstvu, znatno smanjene krajem aprila, a trebalo bi da budu ukinute u junu 2017. Prema podacima Evropske komisije, od 2007. godine EU je uspela da smanji cene poziva, SMS-a i prenosa podataka za preko 80%, dok je roming jeftiniji za 91%.

U EU se počev od 30. aprila ove godine na osnovnu tarifu bez PDV-a može se uračunati naknada za roming od najviše 0,05 evra za minut poziva, 0,02 evra za SMS i 0,05 evra za megabajt mobilnih podataka.
 
Operateri telekomunikacija su često optuživani da pune džepove dok korisici plaćaju prekomerne cene za međunarodni saobraćaj: ako bi neko slučajno zaboravio da isključi prenos podataka dok je u inostranstvu, mogao bi da se suoči sa tako visokim računom za mobilni da bi mu pošle suze na oči.
 
Novi režim cena je rezultat duge borbe Brisela i moćnih lobija telekomunikacionih kompanija. Te kompanije su se žestoko borile kako bi sačuvale ovaj prihod koji se u EU procenjuje na 4 milijardi evra.
 
Kada se gleda celokupan profit tog sektora, prihodi od rominga nisu toliko značajni, ali imaju maržu od 80%, navodi neimenovani pariski analitičar, dok drugi tvrdi da samo francuski korisnici daju svake godine blizu milijardu evra za troškove rominga u i van EU.

Evropska komisija je 2007. godine krenula u borbu protiv prekomernih računa za telefoniranje u inostranstvu u okviru EU. Od 2012. uvođena su i ograničenja, svaki put sve niža, za pozive, kratke tekstualne poruke (SMS) i prenos podataka.
 
Sporazum koji predviđa konačno ukidanje rominga postignut je 30. juna 2015. Osim smanjenja rominga od 30. aprila 2016, usvojene su i dodatne odredbe o brzini internet protoka i kvalitetu konekcija.
 
Kada je reč o internetu, od operatera će se tražiti da ne mogu da blokiraju ili usporavaju neke sadržaje ili aplikacije, izuzev u posebnim situacija,a posebno da bi sprečili sajber napade. Međutim, moći će da nude klijentima različite brzine pod uslovom da se zadovoljavajući kvalitet svima obezbedi.

U tom kontekstu, dogovor o ukidanju naknada za roming koji je postignut u junu prošle godine, pozdravljen je u Briselu. Potpredsednik evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip pozdravio je vest sa posebnim entuzijazmom. "Evropljani su tražili i čekali na ukidanje rominga i na propise za neutralnost na internetu. I njihov glas se čuo", rekao je on.
 
Postavlja se, međutim, pitanje da li je taj dogovor zaista dobra vest za potrošače, a do odgovora nije tako lako doći.
 
Stručnjak za telekomunikacije je rekao za Tribin da je ta mera sve drugo samo ne socijalna.
 
"U stvarnosti, roming je manje problem za turiste a više za poslovne ljude i kompanije. Kada putuju, oni obično ne vode mnogo računa o troškovima za telekomunikacije, koje plaćaju njihove kompanije. To nije slučaj kada je reč o turistima koji obično isključe prenos podataka dok su u inostranstvu (i radije koriste besplatni bežični internet u kafeima i hotelima)", navodi taj stručnjak.
 
"Tako da će kraj rominga doneti veliko smanjenje troškova kompanijama i poslovnim ljudima. Ali, pošto će operateri želeti da sačuvaju svoj profit, pribeći će povećanju cenu najjeftinijih tarifa", dodao je on.
 
Da bi nadoknadili gubitak prihoda, operateri se nadaju da će moći da se oslone na ljude koji češće koriste prenos podataka u inostanstvu i koji su spremni da plate veću cenu.
 
Izvršni direktor francuske kompanije Oranž (Orange) Stefan Rišar je prošle jeseni rekao da je zadovoljan zbog promena u vezi sa naknadama za roming. On je za radio Frans inter rekao da je to dobra vest pre svega za korisnike, ali i za mobilne operatere.
 
"Danas vidimo da ljudi mnogo više koriste usluge kada su tarife za roming smanjenje, jer se sa prelaskom granice obično prvo isključivao internet. A operateri nemaju prihoda kada se usluga ne koristi", rekao je on.
 
Oranž, kao i njegovi konkurenti, uveliko je spreman za promene. Niskotarifni brend "soš" (Sosh) te francuska kompanije nudi besplatno pet gigabajta godišnje u Evropi i francuskim prekomorskim teritorijama ali samo uz najskuplju tarifu koja iznosi 24,99 evra mesečno.
 
Drugi francuski operater, Bujg telekom, pokušao je da promene koje je nametnuo Brisel prikaže kao komercijalni gest.
 
"Da bismo vam omogućili da lakše komunicirate tokom putovanja u Evropi, Bujg telekom smanjuje cenu poziva i SMS poruka za evorpske zemlje! Ne morate ništa da uradite jer ćete od ove promene automatski imati koristi", navela je ta kompanija u imejlu svojim korisnicima.

Izvor: EurActiv.com

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…