1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Jedinstven glas civilnog društva o EU u Vojvodini

Jedinstven glas civilnog društva o EU u Vojvodini

Novi Sad

Organizacije civilnog društva iz Vojvodine formirale su 9. marta Vojvođansku inicijativu za EU, čiji je cilj da se uobilče interesi građana te pokrajine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Inicijativu je osnovalo osam raznorodnih organizacija, a formirane su i radne grupe za pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima. Za 17. mart najavljeno je ozvaničenje saradnje sa pokrajinskim institucijama. U Srbiji već postoji Konvent o EU koji je zvaničan kanal uticaja nevladinog sektora na pristupne pregovore.

Vojvođansku inicijativu za EU formirali su Centar za regionalizam, Novosadska novinarska škola, Zelena mreža Vojvodine, Asocijacija potrošača Srbije (APOS), Centar lokalne demokratije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija i Pokret gorana Vojvodine.

"Smatramo da na ovaj način možemo da zastupamo interese građana Vojvodine, da delujemo prema institucijama i javnosti, kao i da kreiramo ambijent i uslove da interesi građana pokrajine budu mnogo više nego dosad zastupljeni u pregovaračkom procesu Srbije sa EU", rekao je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

On je na sastanku najavio da će 17. marta pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine biti održana konferencija koja će ozvaničiti saradnju organizacija civilnog društva i pokrajinskih institucija.

U Skupštini Vojvodine postoji Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju koji se bavi ostvarivanjem prava i obaveza iz međunarodne saradnje Srbije, između ostalog i evropskim integracijama. Postoji i Fond evropski poslovi, čija uloga je praćenje i proučavanje evropskih integracija, kao i jačanje kapaciteta institucija za evropske integracije, i u izvesnom smislu je pandan Kancelariji za evropske integracije. Vojvodina ima i kancelariju u Briselu sa ciljem intenziviranja saradnje i zastupanja interesa pokrajine.

U okviru nove inicijative civilnog društva formirane su i radne grupe pa će tako radnu grupu za pregovaračko poglavlje 10, koja se tiče informacionog društva i medija, predvoditi Novosadska novinarska škola, a poglavlje 11, o poljoprivredi, predvodiće Zelena mreža Vojvodine.

Radnu grupu za poglavlja 12 i 28, koja tretiraju problematiku zaštite potrošača i zdravlja, bezbednosti hrane i fitosanitarne politike predvodiće APOS, dok će radnu grupu za poglavlja 19, 20 i 22, na temu socijalne politike i zapošljavanja, preduzetništvo i industrijske politike predvoditi Centar lokalne demokratije.

Radnu grupu za pravosuđe i osnovna ljudska prava, za pravdu, slobodu i sigurnost, odnosno za poglavlja 23 i 24, predvodiće Nezavisno društvo novinara Vojvodine, poglavlje 25 i 26 posvećeno nauci, istraživanju, obrazovanju i kulturi Građanski fond Panonija, a zaštitu životne sredine vodiće Pokret gorana Vojvodine.

Centar za regionalizam biće odgovoran za rad sekretarijata Vojvodjanske inicijative za EU.

Izvor: Beta/euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…