Jedini mogući i jedini patriotski izbor Srbije je da postane deo evropske porodice

Foto: Tanjug

Beograd – Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Bojana Selaković izjavila je da je jedini mogući i jedini patriotski izbor Srbije, koji je u interesu njenih građana, „da postane deo evropske porodice“.

Selaković je, obraćajući se na plenarnoj sednici NKEU u Skupštini Srbije, rekla da „većina građana ove zemlje, bez obzira na rezultate anketa o stavu prema Evropskoj uniji, i dalje želi taj put„.

Dodala je da „o tome svedoče brojke onih koji iz Srbije odlaze put zemalja EU„.

Ona je istakla da su se okolnosti u odnosima sa EU promenile nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao i da „Srbija i Zapadni Balkan imaju istorijsku šansu koja će omogućiti reforme i suštinski preobražaj društva, što je jedino što je u interesu građana ove zemlje„.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač je rekla da postoji dobra saradnja sa nevladinim sektorom po pitanju donošenja odluka o evropskim integracijama i da smatra da je to „važan segment društvenog i političkog života„.

Proces pristupanja u članstvo u EU je naš strateški cilj. Svesni smo da postoje brojni izazovi i reforme koje Srbija treba da sprovede, ne zbog EU, već zbog sebe i boljeg života građana„, kazala je Kovač.

Kovač je rekla da su najvažnija poglavlja u procesu pristupanja EU ona koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, koja se „prva otvaraju a poslednja zatvaraju„, i od kojih zavisi svaki dalji napredak.

Dodala je da osim donošenja akta o promeni Ustava i donošenja zakona koji je omogućio njegovo sprovođenje, „ono što nas čeka su ustavni amandmani„.

Moramo da donesemo potpuno novi set pravosudnih zakona i Ministarstvo pravde intenzivno radi na tome„, rekla je Kovač i dodala da je „za dva seta pravosudnih zakonajavna rasprava otvorena do sredine januara 2023.

Prema njenim rečima, usvajanje tih zakona, koje je pozitivno ocenila Venecijanska komisija, očekuje se do početka februara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…