Jedan od najefikasnijih lekova tokom epidemije je pružanje tačnih, potpunih i pravovremenih informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 02. jul 2020. –  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je povećan broj žalbi građana toj institiciji zbog nedobijanja informacija u vezi sa epidemijom nakon ukidanja vanrednog stanja 7. maja, proglašenog zbog epidemije korona virusa.

Tražene informacije se uglavnom odnose na broj obolelih i preminulih, kao i na opremljenost zaštitnom opremom i sredstvima za lečenje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je do 7. maja izjavljeno 10 žalbi, a od tada 43 žalbe i najveći broj njih je protiv organa javne vlasti na lokalnom nivou.

Paralelno sa ovim trendom u javnosti su se pojavile sumnje u tačnost zvanično objavljenih informacija o broju zaraženih i preminulih lica, ali nažalost i veliki broj dezinformacija koje se šire društvenim mrežama od strane neodgovornih pojedinaca“, piše Poverenik.

U saopštenju se naglašava da se to dovodi do porasta straha, panike i nespokojstva među stanovništvom u „ionako teškoj situaciji i krizi“ izazvanoj virusom.

Zbog toga, ta institucija je istakla da je jedan od „najefikasnijih lekova“ u ovakvoj situaciji pružanje tačnih, potpunih i pravovremenih informacija koje su od značaja za zaštitu zdravlja stanovništva.

To je pre svega dužnost i obaveza organa javne vlasti, ali i svih medija, kako elektronskih, tako i štampanih, da o svemu u vezi sa aktuelnom situacijom izveštavaju istinito i pravovremeno“, dodaje Poverenik.

S tim u vezi, Poverenik je podsetio da su informacije kojima raspolažu organi vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera.

U odnosu na njih opravdani interes javnosti da zna uvek postoji i organ vlasti ne može da dokazuje suprotno. Po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti je dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva“, piše Poverenik.

U tom smislu Poverenik će preduzeti sve mere, u skladu sa zakonom, iz svoje nadležnosti da se pravo javnosti da zna zaštiti na najbolji mogući način, dodaje se.

Poverenik je apelovao na sve organe vlasti, ne samo da hitno i bez odlaganja postupaju po zahtevima kojima se traže informacije u vezi sa virusom i zaštitom zdravlja stanovništva, već da takve informacije proaktivno objavljuju, bez čekanja da neko podnese zahtev.

Pravovremeno, potpuno i tačno informisanje javnosti izvesno može doprineti smirivanju tenzija u društvu i povećanju poverenja građana u rad organa javne vlasti“, ocenjeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…