1. Početna
  2. Društvo
  3. Javnost ima pravo na sve informacije „dobrovoljnog“ osiguranja korisnika Infostana

Javnost ima pravo na sve informacije „dobrovoljnog“ osiguranja korisnika Infostana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je JKP "Infostan" iz Beograda da tražene informacije u vezi sa "dobrovoljnim osiguranjem" koji su nedavno iskazani u računima Infostana dostavi tražiocu informacija, NVO YUCOM iz Beograda.

Zahtev za informacijama odnosio se na ugovor zaključen između JKP „Infostan" i Akcionarskog društva za osiguranje Generali osiguranje Srbija, odnosno akt kojim je ugovoren takav način osiguranja, protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja i saglasnost Saveza nezavisnih organizacija potrošača datu na navedene usluge.

Poverenik je ocenio da je pravno neprihvatljivo pozivanje Infostana na to da je Ugovorom zaključenim između JKP „Infostan" i Generali osiguranje Srbija a.d.o. predviđena obaveza čuvanja poslovne tajne, pa JKP „Infostan" ne može iste biti oslobođeno bez pisane saglasnosti druge ugovorne strane.

Nikakvim odredbama poslovnih ugovora se ne može uslovljavati ili suspendovati primena zakona, a Infostan u konkretnom slučaju nije dokazao, odnosno nije ni mogao dokazati da su ispunjeni zakonski uslovi za ograničenje prava javnosti.

Javnost ima interes i pravo da zna da li javno preduzeće posluje u skladu sa zakonom.

U konkretnom slučaju taj interes je dodatno pojačan jer se radi o "pravnom poslu" koji je poslužio kao "osnov" za nezakonitu obradu ličnih podataka izuzetno velikog broja građana, korisnika usluga Infostana, što je već bilo povod za reakciju Poverenika koji je pored ostalog podneo i zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica, direktora i Infostana i a.d.o. Generali osiguranje Srbija.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…