Javno predstavljanje Smernica za Strategiju zagovaranja pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Beograd, 04. novembar 2016. – Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6) predstaviće Smernice za izradu Regionalne strategije za zastupanje interesa regiona za pristupanje Evropskoj uniji, u utorak, 15. novembra, u prostorijama Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Nikole Pašića 13).

Dokument koji će tokom novembra biti predstavljen u Beogradu i Briselu, daje opsežan pregled nacionalnih politika komunikacije i zagovaranja evropskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana. U njemu su date smernice kako formulisati nacionalne i regionalnu strategiju zagovaranja bržeg integrisanja regiona u Evropsku uniju.

Predstavljanju će prisustvovati poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici srpskih ministarstava, javnih institucija, civilnog društva i medija. U Briselu, Smernice će biti predstavljene evropskim parlamentarcima, predstavnicima evropskih institucija i međunarodnih organizacija i diplomatskom koru.

Razvoj strateških dokumenata o zastupanju zajedničkog interesa za pristupanjem regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ideja je Evropskog pokreta u Srbiji koja se realizuje u saradnji sa sedam istraživačkih organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana, po ugledu i uz podršku zemalja Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka).

Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke predstavlja inicijativu organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Makedonije i Srbije, koja ima za cilj olakšavanje i ubrzavanje integracije čitavog regiona u EU. Promena negativnog imidža regiona je jedan od prioriteta kojim će se Grupa baviti. Kroz unapredjenje regionalne saradnje i zajednički nastup prema evropskim donosiocima odluka, Grupa će nastojati da ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja na vrh evropske agende.

Grupa je nastala kao rezultat projekta Evropskog pokreta u Srbiji i partnera iz regiona, koji su podržali Višegradski fond, Nemačka saradnja i Savet za regionalnu saradnju, a osnivanje su pomogle organizacije civilnog društva iz zemalja Višegradske grupe.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…