Javnim nabavkama krše i obesmišljavaju medijske zakone

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da pojedine opštine i dalje krše i obesmišljavaju medijske zakone tako što sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki.

Koalicija je u saopštenju pozvala Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da upotrebe sve zakonske mehanizme, ali i svoj autoritet, kako bi se sprečile ovakve zloupotrebe.

U saopštenju se ocenjuje da zbog nedostatka adekvantne reakcije državnih organa na kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, odnosno zbog njihovog nesankcionisanja, pojedine lokalne samouprave nesmetano nastavljaju sa praksom otvorenog izigravanja zakonskih odredbi.

“Opština Plandište je, recimo, i ove godine, suprotno medijskim zakonima i uz zloupotrebu sistema javnih nabavki, raspisala javnu nabavku u sferi informisanja, i to u visini od 1,7 miliona dinara bez PDV-a. Ista opština je i prošle godine na isti način prekršila zakon, a Koalicija novinarskih i medijskih udruženja joj je tada uputila i javni dopis u kojem je skrenula pažnju na to”, piše u saopštenju Koalicije.

U njemu se podseća da je Koalicija nedavno reagovala i povodom nezakonite odluke Grada Požarevca da raspiše javnu nabavku za medije, i tražila od lokalnih vlasti da od toga odustanu i da, u skladu sa zakonom, raspišu javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, a da je zahtev Koalicije Grad Požarevac je ignorisao i dodelio 3,2 miliona dinara medijima za usluge informisanja.

“Plandište i Požarevac nisu jedine lokalne samouprave koje, putem javnih nabavki, plaćaju reklamiranje svog rada, obesmišljavajući na taj način suštinu medijskih reformi, koja se sastoji u drugačijem, nediskriminatornom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, putem javnog konkursa i kroz rad nezavisnih stručnih komisija. Koalicija ponovo skreće pažnju da javni interes ne predstavlja ‘praćenje rada organa lokalne samouprave’, već da je on precizno definisan u Zakonu o javnom informisanju i medijima”, piše u saopštenju.

Imajući sve ovo u vidu, dodaje se, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da bi dva ministarstva trebalo u najkraćem roku javno da saopšte preciznu definiciju šta može, a šta ne može biti predmet javnih nabavki u sferi informisanja, kao i da zajednički predoče javnosti šta će preduzeti protiv onih lokalnih samouprava koje krše medijske zakone.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres.

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…