Javni poziv Programskim savetima javnih medijskih servisa

daljinski upravljač

Beograd, 14. oktobar 2019. – Pozivamo Programske savete Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) da ove jeseni tema zakonom obaveznih javnih rasprava bude informativni program javnih medijskih servisa.

Saopštenje neformalne koalicije Građani i građanke za medije prenosimo u celosti.

U trenutku kada svake nedelje, gotovo godinu dana, građani Srbije izražavaju nezadovoljstvo i protest zbog informativnog programa  javnih medijskih servisa, u godini kada mnogobrojni izveštaji međunarodnih i domaćih organizacija beleže drastično ugrožavanje i pad medijskih sloboda u Srbiji, a Evropska komisija u svom izveštaju o napretku  izražava ozbiljnu  zabrinutost  kada je sloboda izražavanja u pitanju, a posebno jer se približavamo redovnim izborima, neophodno je da tema javnih rasprava bude informativni program JMS.

Zakonom predviđena obaveza javnih  medijskih servisa  je da istinitim, blagovremenim, potpunim i nepristrasnim informisanjem ostvaruju  javni  interes u javnom informisanju,  i omoguće da građani Srbije budu obavešteni birači kada odlučuju za koga će da glasaju. (čl. 7. Zakona o JMS ).

Građani i građanke za medije je neformalna koalicija udruženja u cilju poštovanja zakonom propisanih procedura izbora predstavnika civilnog sektora u regulatornim telima za medije i drugim institucijama, kao i poštovanje zakona i drugih propisa u medijskim javnim servisima i medijima.

Usvajanjem Zakona o javnim medijskim servisima, uvedena je obaveza Radio-televiziji Srbije (RTS) i Radio-televiziji Vojvodine (RTV) da organizuju javne rasprave o svojim programima (čl. 30. Zakona o JMS).

Programski saveti javnih medijskih servisa dobili su obavezu da organizuju javne rasprave jednom godišnje u trajanju od najmanje 15 dana.

Uloga Javnog medijskog  servisa  da pruža medijske usluge koje podrazumevaju “informativne, obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje namenjene svim delovima društva” (čl. 2. Zakona o JMS), a jedna od uloga Programskog saveta da se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…