1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Janmat: Obezbediti slobodan uvoz iz EU

Janmat: Obezbediti slobodan uvoz iz EU

Nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije funkcionalna tržišna privreda, najkraća je ocena Evropske komisije.

Srbija nije izuzetak u tom pogledu, a neki od ključnih problema su velika državna pomoć, obrazovanje koje nije usklađeno sa potrebama na tržištu rada i manjak finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća koja su glavni izvor zapošljavanja, naveo je 18. novembra šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat. On je pozvao vlasti da što pre vrate nivo aflatoksina u mleku na nivo dozvoljen u EU, kao i da ukinu zaštitne mere za uvoz mleka i svinjetine.
 
Srbija bi trebalo da smanji nivo aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu koliko je dozvoljeno u EU, poručio je Janmat.
 
"Pojedinačne kompanije sada moraju da dokazuju da ne premašuju taj limit od 0,05 mikrograma da bi izvozile. Pozivamo vlasti da ponovo usklade limit sa nivoom koji je u EU", rekao je on na brifingu o ekonomskom delu Izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Podsetio je da je u tom izveštaju navedeno da je nivo smanjen, ali da su vlasti u oktobru ipak rešile da nivo povećaju na 0,25 mikrograma po kilogramu mleka, što je pet puta više nego u EU. 

"To bi trebalo da bude propraćeno konzistentnijim i temeljnijim sistemom inspekcija i kontrola", ocenio je Janmat, dodavši da je EU podržala i osnivanje Nacionalne referentne laboratorije. 

Postrojenja sedam kompanija za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije imaju zeleno svetlo za izvoz u EU, a to su Frikom, Nestle, Imlek, Mlekara Šabac, Somboled, Svislion (Swisslion) i Beokapra (Beocapra), navodi se na sajtu Direktorata za zdravlje i potrošače Evropske komisije.

Evropska komisija smatra da zaštitne mere za uvoz mleka i svinjetine iz EU predstavljaju kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i poziva vlasti da ih što pre ukinu, izjavio je 18. novembra šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat. 

Srbija krši SSP

Janmat je rekao da EU očekuje od Srbije da što pre ukine zaštitne mere na tržištu mleka i svinjetine, koje su uvedene u kontekstu straha od nekontrolisanog uvoza zbog embarga Rusije na uvoz iz EU, ali i ukidanja kvota za mleko u Uniji.
 
"U konsultacijama smo sa srpskim vlastima. Najavili su da će mere trajati do 31. decemra ove godine i očekujemo da tada budu ukinute", rekao je Janmat novinarima, uz ocenu da bi bilo bolje ako bi bile ukinute i pre tog datuma. 

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u ispunjavanju evropskih standarda navodi se da je Srbija u 2015. uvela zaštitne mere za uvoz mleka, sira, putera i svinjetine, uz ocenu da obrazloženje vlasti nije bilo dovoljno utemeljeno. 

"Smatramo da to (zaštitne mere za mleko i svinjetinu) predstavlja kršenje SSP i da nije opravdano s obzirom na situaciju u ovim sektorima", naveo je Janmat na brifingu o Izveštaju u Delegaciji EU u Srbiji.
 
Državna pomoć tri puta veća nego u EU
 
"Državna pomoć i dalje je prisutna u Srbiji, a u 2014. je i povećana na 2,7% bruto domaćeg proizvoda, što je i dalje visoko s obzirom da je u EU 0,8% BDP", rekao je Janmat, dodajući da se ove godine beleži pozitivan trend jer su smanjene subvencije državnim preduzećima.
 
Naveo je da EU poziva Vladu da preispita efikasnost državne pomoći i da preduzme odgovarajuće korake, kao i da se bolje poštuju propisi o državnoj pomoći, odnosno da se planirana pomoć na svim nivoima vlasti unapred prijavi Komisiji za kontrolu državne pomoći i da se ne isplaćuje pre odluke tog tela.
 
Janmat je rekao da je pozitivno što Železara Smederevo od 1. februara nije dobila državnu pomoć, i dodao da se čekaju informacije od vlade da se potvrdi da li je ranija pomoć bila u skladu sa propisima.
 
On je ocenio da je integrisanost srpske ekonomije sa EU dobra, navodeći da je u prvih devet meseci ove godine 69% izvoza Srbije bilo u EU a 61% uvoza iz EU, dok ulaganja iz EU čine gotovo tri četvrtine direktnih stranih investicija Srbije.
 
Naveo je da Srbija ipak treba da olakša trgovinu smanjenjem netarifnih barijera.
 
U probleme je ubrojao spor pravosudni sistem sa mnogo predmeta na čekanju, kao i izraženu sivu ekonomiju, rekavši da vlada Srbije ima podršku Brisela za nastavak borbe protiv sive ekonomije.
 
Smatramo da su potrebni i dodatni napori za kontrolu parafiskalnih nameta na nacionalnom i lokalnom nivou. Potrebno je i pojednostavljenje pravnog okvira”, naveo je on.
 
Značajan posao u energetici
 
Pohvalio je sprovedene reforme, poput novog zakona o građevinskim dozvolama, kao i opredeljenost vlade za reforme i plan u tom pogledu.
 
U finansijskom sektoru rekao je da je potrebna primena planirane strategije za rešavanje problema nenaplativih kredita, budući da su oni na visokom nivou od 22,8%, a potreban je i bolji pristup finansijskim sredstvima pre svega za mala i srednja preduzeća.
 
Kada je reč o energetici, Janmat je naveo da bi izgradnja gasnih interkonektora doprinela većoj konkurentnosti na tržištu, a mogla bi da doprinese i da Srbija dobija gas iz više različitih izvora i time poveća sigurnost snabdevanja.
 
"Voleli bismo da vidimo mere za usklađivanje sa EU u oblasti obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, stvaranje konkurentnijeg gasnog tržišta i da cene struje odražavaju realne troškove", naveo je Janmat.
 
U ovoj oblasti EU od Srbije traži veće napore da bi se dostigao cilj za povećanje udela obnovljivih izvora energije na 27% do 2020. godine. Na manjkavosti u ovom sektoru ukazala je i Energetska zajednica.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…