Janković: Vlast kršenje prava građana ispravlja u pojedinačnim slučajevima a nastavlja sa stvaranjem mnoštva problema

Beograd, 25. januar 2017. – Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da Beograđane kao i ostale građane Srbije muče "manje više" isti problemi, među kojima je izdvojio sporu administraciju i postupke koji predugo traju.

Kako je prenela Beta, Janković je rekao i da je više od 80% pritužbi građana, posle reagovanja ombudsmana, ispravljano dodajući da je "to kao kap u moru" jer vlast kršenje prava građana nažalost ispravlja u pojedinačnim slučajevima a nastavlja sa stvaranjem mnoštva problema.

Ombudsman je, uoči tribine u beogradskoj opštini Stari grad 24. januara, rekao novinarima i da su mu građani te centralne gradske opštine "uputili ukupno nekih 650 pritužbi".

"Oko 90% ih je rešeno, a centar Beograda muči manje više isto što i sve građane u ostatku Srbije, kao što je relativno spora administracija i postupci koji traju predugo", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, na opštini Stari Grad nešto više problema građani imaju sa penzijsko-invalidskim fondom koji, kako je naveo, često rešenja o penziji ne donosi na način propisan zakonom.

"Pored ovih problema koje veoma uspešno rešavamo, Beograđane a i ostale građane Srbije najviše muči nedovoljno efikasno pravosuđe", rekao je Janković.

On je objasnio da institucija Zaštitnika građana te probleme u pravosuđu ne može pojedinačno da rešava ali zato stalno na njih upozorava parlament.

Janković je naveo i da zato svake godine ističe u Skupštini Srbije "koliko je bitno da pravosuđe stane na noge".

On je rekao i da je više od 80% pritužbi građana, posle reagovanja ombudsmana, ispravljano.

Prema njegovim rečima, "to je kao kap u moru", jer nažalost vlast kršenje prava građana ispravlja u pojedinačnim slučajevima a nastavlja sa stvaranjem mnoštva problema.

Janković, koji je ranije najavio mogućnost da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, nije želeo da govori o političkim temama uz objašnjenje da je došao na tribinu kao Zaštitnik građana.

"Nijednom nisam prekršio zakon i nikada nijednu reč nisam rekao van svoje nadležnosti", rekao je Janković na insistiranje novinarke Studija B.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…