1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Janković: Višestruka diskriminacija žena i dece s invaliditetom

Janković: Višestruka diskriminacija žena i dece s invaliditetom

Brankica Janković-

Beograd – Diskriminacija, svakodnevni problemi u gotovo svim životnim oblastima i visok rizik od siromaštva otežavaju kompleksan položaj osoba sa invaliditetom, što potvrđuje i broj pritužbi zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta koji je godinama u samom vrhu.

To navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Poverenica ukazuje da i pored vidnih pomaka, neka od važnih pitanja nisu u dovoljnoj meri rešena, a odnose se pre svega na adekvatan pristup obrazovanju, zapošljavanju, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite i različitim vidovima podrške, ali i na deinstitucionalizaciju i ukidanje prakse potpunog lišenja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom.

U posebno teškom položaju nalaze se žene i deca sa invaliditetom koji su često izloženi višestrukoj diskriminaciji, istakla je poverenica.

Janković je naglasila da je svih proteklih godina najveći problem pristupačnost čime se praktično onemogućava ostvarivanje i svih drugih prava.

Nije problem samo fizička pristupačnost, već i druge vrste prepreka koje stoje pred građanima koji imaju oštećenja vida i sluha“, dodala je poverenica.

Janković je navela da je obrazovna struktura osoba sa invaliditetom značajno nepovoljnija nego kod opšte populacije, te da je posebno važno unaprediti dostupnost obrazovnog sistema deci sa invaliditetom, kao i kontinuirano unapređivati inkluzivno obrazovanje, pružajući podršku učenicima i studentima u skladu s njihovim potrebama.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je u tom cilju uputio više preporuka mera lokalnim samoupravama i nadležnim ministarstvima, navela je poverenica na „Dijalogu o unapređenju inkluzivnih politika“ koji je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom.

Imamo vrlo dobre rezultate nastale nakon primene poslednje u nizu upućenih preporuka mera koja se odnosi na donošenje afirmativnih mera za dodelu studentskih i učeničkih stipendija u jedinicama lokalne samouprave učenicima i studentima sa invaliditetom“, istakla je Janković.

Poverenica je ukazala i da je neophodno nastaviti sa kontinuiranim aktivnostima usmerenim na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, u skladu sa Strategijom o pravima osoba sa invaliditetom za period 2021-2030.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…