Janković: Učiniću sve da se zaustavi agonija medija u Srbiji

Kragujevac, 05. decembar 2016. – Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da će učiniti sve da se, kako je ocenio, zaustavi agonija u kojoj su mediji i novinari u Srbiji. 

"Gašenje medija u Kragujevcu dostiže neku vrstu momenta za uzbunu ako to nije do sada bilo jasno, sada jeste. Sutra se prodaje imovina jedne od najznačajnijih gradskih medijskih kuća (RTK), a to je slika onoga što se,nažalost, dešava širom Srbije" rekao je Janković agenciji Beta posle jednočasovnog razgovora s novinarima nekoliko kragujevačkih redakcija, prenela je Beta. 

Po rečima Jankovića, mediji u Srbiji su "bačeni u institucionalno-pravni i politički vrtlog", iz kojeg većina ne može da se spase, a žrtva nisu samo novinari, nego i građani.

"Bez medija, nema informisanja građana, a bez informisanih građana, nema slobodnih građana", rekao je Janković.

On je najavio da će učiniti sve što su od njega danas novinari tražili, a u nadležnosti je zaštitnika građana, i ocenio da bi to "u normalnoj situaciji, trebalo da bude dovoljno da se zaustavi loš proces".

"Obratiću se Gradu Kragujevcu i tražiti razjašnjenje zbog čega nije bilo sredstava u gradskom budžetu za finanansiranje projekata u medijima od značaja za informisanje građana", rekao je Janković.

On je najavio da će se obratiti i ministarstvima za kulturu i informisanje, i za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ako postoje problemi u komunikaciji i određivanju nadležnosti.

"Ta ministarstva bi trebalo da ponude strateški jasan i efikasan odgovor na ovakve dileme i rizike u kojima se mediji nalaze", rekao je Janković i dodao da će stanje u medijima da predstavi "i na međunarodnom planu".

"Primer Kragujevca može da posluži kao ilustracija stanja u medijima u Srbiji", zaključio je zaštitnik građana.

Zbog teške finansijske situacije, pred gašenjem su obe regionalne medijske kuće u Kragujevcu nedavno privatizovana Radio televizija Kragujevac i najstarija privatna televizija u Šumadiji K9, a pod znakom pitanja je i opstanak jedinog nedeljnika "Kragujevačke".

Gradska vlast u Kragujevcu već dve godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…