Janković: Učesnici predizborne kampanje da pokažu maksimalnu odgovornost i toleranciju

Zaštitnik građana Saša Janković poziva sve učesnike predizborne kampanje, kao i građane kojima se učesnici izbora obraćaju, na maksimalnu odgovornost i toleranciju, te poštovanje slova i duha izbornih propisa kako bi izborna prava građana bila ostvarena u stvarnoj demokratskoj atmosferi.

Zaštitnik posebno osuđuje svaku vrstu nasilja, smatrajući ga opasnim i višestruko štetnim i apeluje na sve izborne takmace, njihove članove i simpatizere da u svakoj situaciji pokažu da se politička vlast ne osvaja niti brani pesnicama i silom, već argumentima. Građani Srbije imaju pravo na, i zaslužuju dostojanstveno političko nadmetanje, a ne ružne i nedostojne scene.

Zaštitnik građana podseća da javnost o dešavanjima od javnog značaja mora biti obaveštavana ne samo istinito i blagovremeno, već i celovito. To pravo građana, propisano Ustavom, trebalo bi da poštuju svi koji, koristeći najrazličitija sredstva komunikacije, obaveštavaju građane o događajima – pa i političke stranke i to kako one na vlasti, tako i one koje na vlast pretenduju.

Republički ombudsman još jednom podseća da se u izbornoj kampanji ne smeju upotrebljavati javne službe i resursi, zadovoljavati zdravstvene i socijalne potrebe građana. Nema mesta agresivnosti u kampanjama „od vrata do vrata“, a predizborne aktivnosti u školama i sa učenicima, u obdaništima, igraonicama i sličnim prostorima sa decom nedopuštene su i krajnje neprimerene. Svako primoravanje, zastrašivanje ili potkupljivanje građana da podrže ili ne podrže određenu političku opciju nedozvoljeno je i kažnjivo.

Zaštitnik građana se nedavno sastao sa šefom ograničene izborne posmatračke misije OEBS-a, ambasadorom Gert-Hinrih Arensom (Geert-Hinrich Ahrens) sa kojim je razgovarao o ostvarivanju i zaštiti prava građana Srbije na slobodne, demokratske izbore.

Izvor: Zaštitnik građana

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…