Janković: Treba nam novi udžbenik demokratije

Saša Janković

Beograd, 18. novembar 2020. – Postojao je scenario “režiranog ograničenog konflikta na Kosovu”, posle kojeg bi javnost u Srbiji i na Kosovu “prihvatila podelu kao bolje rešenje od totalnog sukoba”, izjavio je bivši zaštitnik građana Saša Janković, prenosi Nedeljnik.

Janković je za portal Al Džazira rekao da taj scenario “sada gubi neophodnu podršku bar jednog velikog svetskog igrača”.

Govoreći o odnosima u regionu, Janković je rekao da “novi ratovi nisu nemogući”, ali da su “malo verovatni”.

Jednostavno, našim despotima nisu potrebni. Odlično drže narod pod kontrolom i bez tako riskantnih poteza kakav je rat”, ocenio je Janković.

On je rekao da mediji u regionu “prećutkuju da je Zapadni Balkan po svim pokazateljima najzaostaliji deo Evrope”.

Mene je zbog toga, nekako, sramota, i ne čudim se više što nas i Tramp i Bajden gledaju kao prašinu na putu između Istoka i Zapada. Odrastao sam u drugačijoj zemlji, nisam se navikao i ne želim da se naviknem da je to tako i da tako mora da bude”, rekao je Janković.

Bivši ombudsman i kandidat za predsednika Srbije koji je na izborima  2017. osvojio nešto manje od 600.000 glasova, rekao je kako je neophodno da se zemlje Balkana čvršće povežu, ukoliko ne žele da budu “osuđene na zaostalost”.

Dok ne nađemo način da se ponovo povežemo – ekonomski, društveno, verujem na kraju i politički, bićemo formalno državice, a u stvari tržišta jeftinih prirodnih resursa i radne snage, te moneta za geopolitička potkusurivanja ozbiljnih država”, rekao je Janković.

On je dodao da je opozicioni bojkot junskih parlamentarnih izbora u Srbiji pogodovao vlasti u Srbiji, jer “nije bio potpun, totalan”.

Vučić je dobio novi grejs-period i ima puno više razloga da bude zadovoljan od opozicije”, rekao je Janković.

Janković je ocenio da je njegova predsednička kandidatura 2017. godine pokazala da “Vučić naspram ozbiljnog protivnika nije nepobediv, i da taj ozbiljan protivnik ne mora i ne treba da se služi istim prevarama, da bude veći Vučić od Vučića”.

U svakom slučaju, uslovi više nisu isti kao 2017. godine, mnogima je danas mnogo jasnije da Srbija ne ide u dobrom pravcu. Zato, pravi kandidat uprkos svemu može da odnese pobedu ako zna šta hoće, a narod i opozicija ostanu uz njega (ili nju) do kraja”, rekao je Saša Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…