Janković: Sve što javnost zna o slučaju „Savamala“, zna iz rezultata rada mog tima

Saša Janković

Beograd, 20. april 2021. – Nekadašnji zaštitinik građana Saša Janković izjavio je povodom slučaja „Savamala“ da Aleksandar Vučić štiti svoje saradnike makar bili i „kompletni idioti“ i da je suštinski, Savamala bila prelomna.

Režim je tada shvatio da njega nema ko da hapsi jer je policiji i pravosuđu već slomljena kičma i oni u politiku gledaju kao u gazdu. Vlast je prelomila da za nju zakoni ne važe i od tada se tako i ponaša„, rekao je Janković za Danas.

Janković podseća da je službeno pokrenuo, vodio i okončao postupak kontrole rada policije i komunalne policije i „sve što znate o tom slučaju, znate iz rezultata rada mog tima„.

On dodaje da je kao nosilac državne funkcije, a ne neformalno i nezvanično, u Izveštaju utvrdio da je takva akcija mogla da bude sprovedena samo po nalogu sa višeg nivoa nego što je gradska policija, te da je sabotaža rada državnih organa mogla da uspe samo ako je bila koordinisana.

Na pitanje da prokomentariše to što vlast i pet godina kasnije ne otkriva ko su „fantomi“ koji su rušili objekte u Savamali, Janković je rekao da „neće vlast ‘otkriti’ i optužiti sebe samu, tj. ljude koje je sama tamo poslala„.

Janković je naveo da je mnogo bitnije od detalja tog slučaja, s jedne strane videti da Vučić godinama uporno štiti svoje saradnike makar bili, kako je rekao, i „kompletni idioti„.

Dok su mu lojalni, on ne dozvoljava da im fali dlaka s glave, šta god radili. I to u svakoj prilici ističe jer upravo hoće da svi znaju da njegovim ljudima niko, ponajmanje zakon, ništa ne može. I da lojalan šofer može postati ministar. Oni su onda za njega (i svoju slobodu) spremni sve da urade„, ističe Janković.

S druge strane, naglašava Janković, imate ljude koji rade po slovu zakona i struke.

Istražitelj iz Stručne službe koji je prikupljao izjave i dokaze – više ne radi u državnoj službi. Zamenik koji mi je odgovarao za slučaj i takođe prikupljao izjave i dokaze – više ne radi u državnoj službi. Ja – isto. Ne shvatite pogrešno, ne žalimo zbog toga ni Vladica Ilić, ni Miloš Janković (to su njihova imena), ni ja – radili smo kako nam je nalagala dužnost i savest, i opet bi sve isto uradili„, naveo je Janković.

Upitan kako ocenjuje Vučićevu vladavinu, Janković kaže da „Vučić vlada kako može, a u ovakvoj situaciji, može kako hoće„.

Ne beskonačno, ali koliko će to biti, verujte da sada u najvećoj meri zavisi samo od njegovih grešaka„, naveo je Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…