Janković: Šta se desilo sa porodicom u Srbiji

Saša Janković

Aktuelna debata u Srbiji o zabrani fizičkog kažnjavanja dece, pokazuje da raspravljamo o nečemu o čemu ne bi trebalo već bi morali da se zapitamo šta se dogodilo sa porodicom i roditeljima u Srbiji, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković.

“Prava tema kako se došlo do toga da roditelji vise nemaju dovoljno vremena za svoje dete, da ne znaju kako da izađu na kraj sa nemotivisanim profesorima, internetom…i kako onda svoje frustracije i nemoć iskaljuju na svom detetu . Sama zabrana neće doneti ništa ako ne rešimo taj problem”, rekao je Janković na konferenciji “Svet u 2015”.

Ljudska prava su temelj stabilnosti čovečanstva, jer jedno društvo neće moća da ostvari sigurnost i stabilnost čak i ako ekonomija funcioniše, ukoliko sistem poštovanja ljudskih prava nije uspostavljen na pravi način, rekao je Janković.

On je naglasio da danas mnogi u zapadnim demokratijama smatraju da je u domenu ljudskih prava urađeno sve što je bilo moguće, ali su pokreti nezadovoljstva ljudi, koji se pokreću u raznim zapadnim zemljama poslednjih godina, pokazali da problem postoji iako ljudi često nisu u stanju da ga artikulišu na pravi način.
„Siguran sam da ljude koji se osećaju poniženo, otuđeno, osećaju subjektivnu nepravdu, je mnogo lakše regrutovati za neoprostive stvari kao što je terorizam”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, današnji međunarodni sistem ljudskih prava koncipiran je pre vise od 50 godina a međunarodni standardi, onako kako su napisani, u različitim zemljama imaju različit efekat – često negativan.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…