Janković: Poslodavac ne može da pita ženu da li je udata, da li ima i planira decu

Brankica Janković

Beograd, 12. februar 2021. – Žene mnogo više rade u zanimanjima koja su manje plaćena – zdravstvo, socijalna zaštita, a videli smo koliko su te delatnosti bitne i nadam se da će se ta zanimanja u budućnosti mnogo više ceniti, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je rekla za RTS da se na toj funkciji redovno sreće sa žalbama žena koje se najviše žale upravo zbog nemogućnosti zapošljavanja kao mlade žene, jer je i dalje glavna pomisao poslodavca – ta žena će otići na porodiljsko odsustvo.

Objašnjava i da ženu koja traži posao, prelazi sa jednog posla na drugi, poslodavac ne može da pita da li je udata, da li ima i planira decu.

To nije ni od kakvog značaja za obavljanje posla. Meni je besmisleno da mladu ženu od 25, 26 godina pitate da li planira porodicu i bebu. Mnogi poslodavci su naučili da ne smeju da postavljaju to pitanje, ocenila je Jankovićeva.

Govoreći o zapošljavanju, Janković je rekla da je veliki rodni jaz, naročito u kategoriji žena preko 55 godina, gde je samo 40 odsto zaposlenih žena.

Mnogo je teže naći posao već posle 45 godine, jer neki poslodavci vas doživljavaju kao starije radnike, a ne kao ljude koji su upravo u periodu života kad mogu da daju svoj maksimum zbog predrasuda da će biti manje efikasni, da nisu spremni da uče nove tehnologije, naročito je to izraženo kod žena, ocenila je Janković.

Mi smo vodili nekoliko slučajeva i imali smo slučajeve utvrđene diskriminacije gde su žene sa više od 45 godina spuštene na niža radna mesta, recimo medicinske sestre zbog toga što se smatralo kako neće naučiti vođenje evidencije na novi način. Sve je to predrasuda. I žene i muškarci žele da uče, ukazala je Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…