Janković podržava napore nadležnih organa u unapređenju postupka azila

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da podržava napore nadležnih organa u unapređenju postupka azila i daljem pružanju humanitarne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju i naglasio da je pored humanitarnog aspekta, važno i dosledno poštovati obavezu nekažnjavanja izbeglica za nezakonit ulazak i boravak.

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica zaštitnik građana je podsetio da se ne smeju zanemariti ni osnovni postulati na kojima počiva sistem zaštite izbeglica: zabrana proterivanja ili vraćanja silom, pristup postupku azila i obezbeđivanje fer i efikasne procedure azila.

On navodi da, iako je broj izbeglica koji prolaze kroz Srbiju sada značajno smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo oko 600.000, svakodnevno u našu zemlju uđe u proseku oko 300 izbeglica.

Unapređenje položaja i postupanja prema najugroženijima, a pre svega maloletnicima, naročito onima bez pratnje, treba postaviti kao jedan od prioriteta, naveo je Janković koji je nadležnim organima od eskalacije izbegličke krize 2015. godine do danas uputio 42 preporuke.

U saopštenju je navedeno da su nadležni organi postupili po većini preporuka, a uz podršku brojnih međunarodnih i nevladinih organizacija posvetili su značajnu pažnju humanitarnom zbrinjavanju izbeglica.

U brojnim prihvatnim centrima i centrima za azil omogućen je smeštaj, relativno dobri uslovi za održavanje higijene, hrana, obuća, odeća, higijenski paketi i drugo, kaže zaštitnik.

On dodaje da su pored brojnih problema sa kojima se izbeglice susreću tokom svog puta, dodatni problem i jezičke barijere i poteškoće u komunikaciji.

U cilju unapređenja sopstvenog rada i omogućavanja veće dostupnosti i lakše komunikacije, zaštitnik građana omogućio je izbeglicama da mu se obrate na maternjem jeziku, tako što su formulari za pritužbe prevedeni na jezike koje izbeglice uglavnom govore (arapski, farsi, urdu i paštu).

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…