Janković: „Pandemija uticala na pojavu novih nejednakosti u društvima širom sveta“

Brankica Janković

Beograd, 20. februar 2021. – Društveni i ekonomski poremećaji izazvani globalnom pandemijom kovid-19 imali su ogroman uticaj na porast postojećih i pojavu novih nejednakosti u društvima širom sveta, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Svetskog dana socijalne pravde.

Poverenica ističe da su mere koje Vlada Srbije preduzima za očuvanje ekonomije i smanjenje negativnih posledica pandemije izuzetno važne za sprečavanje povećanja socijalnih nejednakosti, uz napomenu da je naročito značajno da se aktivnosti i mere u narednom periodu usmere na najugroženije.

Ona je ukazala da je ubrzani prelazak na onlajn aktivnosti postao dominantan oblik  funkcionisanja ne samo u poslovanju, već i obrazovanju, komunikaciji i različitim vrstama usluga i pokazao sve veći digitalni jaz među generacijama i oblastima rada.

Brankica Janković je istakla da se društvo sve više deli na one koji su digitalno pismeni i imaju na raspolaganju odgovarajuću infrastrukturu, opremu i prostor i druge koji to nemaju ili se ne snalaze u digitalnom okruženju.

„Naše aktivnosti treba da budu usmerene na sprečavanje marginalizacije i smanjenje rizika od siromaštva ne samo određenih kategorija zaposlenih, čija su znanja i veštine postali znatno manje potrebni, već i dece iz siromašnijih porodica koja nemaju odgovarajući pristup onlajn nastavi, stanovnika ruralnih krajeva gde nema interneta, starijih, osoba sa invaliditetom i pripadnika drugih osetljivih grupa“, ističe Janković.

Prema njenim rečima, već na tim primerima vidi se koliko izazova nosi „nova normalnost“ u staroj borbi da se stvori ravnopravno društvo.

Kako je navela, posledice pandemije su brojne i mogu trajati decenijama – postojeće podele se produbljuju, pravo na jednake šanse se smanjuje za običnog čoveka, a među ljudima se pojavljuju nove distance i bliskosti.

„Da bi se novonastali problemi brže prevazišli potrebno je zajedničko delovanje svih relevantnih aktera, a principi socijalne pravde, jednakosti i ravnopravnosti moraju bili primenjeni pri donošenju novih ekonomskih, političkih i socijalnih politika“, zaključila je Brankica Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…