Janković: Obolele od dijebetesa zaštititi od stigmatizacije i diskriminacije

Brankica Janković
Foto: ravnopravnost.gov.rs

Beograd – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, da dijabetes predstavlja rastući zdravstveni problem, da treba da se uradi više na prevenciji i da oni oni koji žive sa tom bolešću ne budu izloženi diskriminaciji zbog svog zdravstvenog stanja.

 Poverenica je početkom ove godine uputila inicijativu Ministarstvu zdravlja da utvrdi procedure u predškolskom ustanovama, kao i u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Inicijativom se traži unapređenje postupanja sa decom i učenicima sa dijabetesom i drugim nezaraznim hroničnim bolestima, kao i retkim bolestima u cilju podrške, dobre kontrole bolesti i sprečavanja nastanka njenih komplikacija.

Uvođenjem ovih procedura uticalo bi se ne samo na unapređenje njihovog položaja, već i zaštitu od stigmatizacije i diskriminacije, saopštila je Poverenica.

Institucija Poverenika je nedavno i svim predškolskim ustanovama u Srbiji preporučila da izmene formular za upis kako bi već prilikom prijave deteta za upis roditelj mogao da ukaže da dete ima dijabetes ili drugu retku, neurotransmitersku ili hroničnu nezaraznu bolest.

To bi značilo da ustanova već u momentu prijave, ima informacije o potrebama dece, vrsti terapije i načinu na koji se terapija daje, kao i vremena da pripremi kapacitete za potrebnu podršku.

Važno je što su predškolske ustanove prepoznale važnost ove preporuke i što nas iz dana u dan obaveštavaju da su po njoj postupile„, ističe Janković, a navodi se u saopštenju.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut„, kasno otkrivanje dijabetesa, neadekvatno lečenje i nedostatak podrške pacijentu, može dovesti do ozbiljnih i po život opasnih komplikacija.

Dodaje se da je u Srbiji dijabetes peti vodeći uzrok smrti i peti uzrok opterećenja bolestima, a prema procenama oko 460.000 odraslog stanovništva Srbije zna da ima dijabetes, dok kod približno 250.000 dijabetes još uvek nije otkriven.

U Srbiji, kao i u svetu sve više dece i adolescenata živi sa tipom 1 dijabetesa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…