Janković: Ne očekujem fer uslove na izborima u Beogradu

Saša Janković

Beograd, 15. januar 2018. – Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković kazao je  da ne očekuje fer uslove za izbore u Beogradu koje je raspisala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

"Potpuno sam siguran da, niti će Regulatorno telo za elektronske medije (REM) početi da radi svoj posao, niti će Radio televizija Srbije početi da se pridržava medijskih standarda, niti će izborni uslovi biti fer", ocenio je Janković na konferenciji za novinare povodom "nastavka progona studenata koji su rekli 'ne' diktaturi".

Janković je ocenio da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne može da dobije izbore ukoliko izborni uslovi budu fer i ukoliko ne bude potkupljivanja i pritisaka.

"Aleksandar Vučić neće saseći granu na kojoj sedi", dodao je Janković i rekao da je duboko uveren u demokratsku snagu Beograda i Srbije da će se, kako je kazao, sa tim izboriti. 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je za 4. mart izbore za Skupštinu grada Beograda.

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je da je aktuelni režim ušao u represivnu fazu koja je, kako je rekao, poslednja faza autoritarnog režima.

On je to rekao povodom novih prekršajnih prijava podnetih protiv četvoro studenata koji su označeni kao organizatori protesta "Protiv diktaure".

"Ovaj režim ulazi u represivnu fazu i mi sada imamo potpuno povezanu policiju, vojsku i tajne službe, imamo sistem u kojem se ne zna ko šta radi i svi koriste podatke svih radi represije", ocenio je Janković na konferencije za medije povodom "nastavka progona studenata koji su rekli 'ne' diktaturi".

On je dodao da se podnošenjem novih prekršajnih prijava protiv četvoro studenata "sudi mladosti, mišljenju, slobodi i pravdi" i pozvao Srbiju da se probudi.

"Srbija čeka da neko sa strane reši probleme. Ne možemo mirno sa strane gledati šta se dešava, Srbijo probudi se", rekao je Janković i dodao da aktuelni režim neće stati samo na suđenjima, ako se Srbija "ne probudi".

Janković je apelovao da se zaborave političke razlike koje su, kako je kazao, nebitne u trenutku kada represivni režim otkriva svoje lice.

"Ovo nije pitanje pojedinačnih političkih stranaka već elementarne demokratije. Nemamo pravo da stojimo sa strane i čekamo da se Srbija vrati i počne da živi normalno", istakao je lider PSG.

Član predsedništva PSG i profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je da je podnošenjem novih prekršajnih prijava nastavljen proces zastrašivanja i to, kako je kazao, mladih ljudi koji su pokazali da imaju kritički odnos prema stvarnosti i vlasti.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Tijana Hegić, protiv koje je podneta treća prekršajna prijava za navodno organizovanje protesta "Protiv diktature", kazala je da je "neće ućutkati" koliko god prijava podneli protiv nje.

Dirigent Đorđe Perović, protiv koga je podneta prva prekršajna prijava, ocenio je da aktuelna vlast "pravi organizovanu hajku na sve demokratske institucije", kao i to da je ovo "pitanje slobode govora".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…