Janković: Nasilje nije porodična stvar

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da nasilje nije privatan problem, niti porodična stvar, rekavši da to pokazuje i slučaj u Žitištu. 

“Neke žrtve porodičnog nasilja su već zaboravljene. Nasilje nije privatan problem, niti porodična stvar. Slučaj u Žitištu je dokazao da se ono može dogoditi i u kafiću“, rekla je Janković.

Ona je istakla da životi nisu statistika i da bi ta tragedija trebalo da bude poslednji slučaj da se pokrene alarm. 

Dodala je da ključnu ulogu u podizanju svesti igraju i mediji, što znači i da je bitan način na koji se izveštava o određenoj tragediji. 

“Ne treba da izveštavaju onako kako to može da šteti žrtvi ili onako kako to može da podstakne novo nasilje, često nakon nekog ubistva sledi neki novi slučaj, a mediji u svemu tome imaju veoma važnu ulogu ne samo kada se nešto takvo desi, već i da bi sprečili da se desi“, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, sa ovim problemom se suočavaju i razvijene zemlje, ipak to svakako nije opravdanje za porast nasilja u Srbiji. "Bitna je promena pristupa, žena ima sva prava, to je suština ravnopravnosti“, rekla je ona. 

Janković je iznela podatak da je u proteklih deset godina ubijeno 345 žena.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…