Janković: Nadležnom ministarstvu 2012. dostavljen predlog izmena Zakona o Zaštitniku građana

Beograd, 07. oktobar 2016. – Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je potrebno efikasnije urediti podelu nadležnosti između republičkog i lokalnih ombudsmana kako bi građani imali više koristi od te institucije.

Obraćajući se građanima na tribini u Kraljevu, Janković je kazao da sadašnja podela nadležnosti između zaštitnika građana na republičkom i lokalnom nivou "nije najsrećnija", prenela je Beta.

"Još 2012. godine stavio sam u proceduru izmene Zakona o Zaštitniku građana u cilju efikasnijeg i sretnijeg uređivanja odnosa lokalnih ombudsmana i republičkog. Na žalost, ti predlozi do danas nisu usvojeni već se godinama nalaze u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu", kazao je  Janković.

Janković je ocenio da su trenutne nadležnosti lokalnih ombudsmana male, jer su gotovo sva prava građana regulisana republičkim propisima za koje je nadležan republički Zaštitnik građana.

"Čini mi se da samo u dvadesetak gradova postoje lokalni ombudsmani, koji su manje više prepušteni sami sebi. Dodatno opravdanje za njih je da je jako teško raditi ovaj posao u maloj sredini, pogotovo ako ga radite kako treba, jer znate da ćete se zameriti ljudima na vlasti koji shvataju sve lično i da ćete posle tri, četiri godine morati da tražite novi posao u istoj toj maloj sredini", dodao je Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…