Janković: Mediji šalju poruku da je bolje biti nasilnik nego odličan đak

Brankica Janković

Beograd, 15. januar 2020. – Prošle nedelje dva tabloida – Informer i Srpski telegraf – dotakla su moralno dno objavljivanjem detalja otmice i zlostavljanja devojčice iz Niša, prešavši sve granice profesionalne etike i prekršivši prava deteta.

Tekstovi navedenih tabloida u štampanom izdanju, kao i tekst na portalu alo.rs, u kojima se prenose izjave uhapšenog otmičara dvanaestogodišnje devojčice, osudila je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je upozorila da detalji gnusnog zlodela ne predstavljaju informaciju od javnog interesa, niti novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora i kršenje Kodeksa novinara Srbije u kome se navodi da je novinar obavezan da poštuje „privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“.

Cenzolovka: Za izveštavanje pojedinih tabloida o nasilju nad otetom devojčicom iz Niša rekli ste da „prelazi sve granice profesionalne etike“ i da predstavlja „najgrublje kršenje prava deteta“. Koja prava deteta su povređena u ovom slučaju?

Brankica Janković: Konvencija o pravima deteta UN, čiji je i Srbija potpisnik, garantuje detetu pravo na zaštitu od mešanja u njegov privatni život. Takođe, Konvencija obavezuje sve da, u okviru svojih aktivnosti, uzmu u obzir ono što je u najboljem interesu deteta.

Osim toga, treba imati u vidu i da država ima obavezu da obezbedi sve odgovarajuće mere za podsticanje fizičkog i psihičkog oporavka deteta nakon što je bilo izloženo ovakvoj vrsti traume. Takav oporavak treba da bude u uslovima koji podstiču zdravlje, samopoštovanje i dostojanstvo deteta.

Tekst Ivane Predić, u celosti, možete pročitati na portalu Cenzolovka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…