1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Janković: Ključna podrška porodice i okruženja da žene prijave nasilje

Janković: Ključna podrška porodice i okruženja da žene prijave nasilje

Foto: Tanjug

Beograd – Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković izjavila je da je ključna podrška porodice i okruženja kako bi se žene koje su žrtve nasilja odlučile na taj korak da prijave nasilnika i zatraže zaštitu.

Ona je posle konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja „Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici„, u izjavi novinarima ocenila da žrtvama nije jednostavno da prijave nasilje.

Bez obzira na sve naše proklamovane principe, strategije, akcione planove, zakone i sve ono što papir može da izdrži, žrtvama se često šalje poruka koja nije ohrabrujuća i kojom se komentariše njeno ćutanje. Postavlja se pitanje zašto do sada nije prijavila, umesto da se zapitamo koji je problem društva„, rekla je Janković.

Dodala je da su žrtve često u prilici i da u medijima čuju podatke koji nisu ohrabrujući za žrtve i u kojima se nasilje, kako je kazala, „maltene opravdava i toleriše“ ili se skreće pažnja na senzacionalističke detalje iz života umesto na sam čin nasilja.

Zabrinulo me je nepoverenje u sistem, u državne institucije, gde je, prema rezultatima veliki broj žena kazao da ima više poverenja u vereske ustanove, nego u politiciju i tužilaštvo. Ohrabrujuće je to da žene iz urbanih područja više veruju instutucijama sistema, a to govori da bi kontinuiranim radom mogli da žene koje trpe nasilje u ruralnim područjima usmerimo u drugom pravcu„, kazala je Janković.

Ona je dodala da je da su u posebnom riziku od nasilja žene Romkinje, žene sa invaliditetom i žene migrantkinje, kao i žene iz udaljenih područja.

To govori da instituciuje moraju još ozbiljnije da rade na rešavanju ovog problema i ima mnogo prostora za unapređenje rada institucija, posebno u delu koji se tiče pravosuđa, kao i socijlne zaštite„, istakla je Janković i dodala da je za nju zabrinjavajući i podatak da žene najviše veruju sigurnim kućama.

Janković je kazala da je dobro što je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predvideo meru zabrane prilaska nasilniku i iseljavanje iz stana i da je to veliki pomak, ističući da i pored toga opet postoji veliki broj žena koji pomoć traže u sigurnim kućama.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…