Janković: Još uvek nije stvorena kultura prijavljivanja povrede ljudskih prava sa elementima diskriminacije

Brankica Janković

Beograd, 27. decembar 2019. – Deset godina od donošenja zakona o zabrani diskriminacije još nismo stvorili tu kulturu prijavljivanja svih povreda prava, kazala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je na televiziji N1 kazala da građani najviše prijavljuju povredu prava na članstvo u političkim i sindikalnim organizacijama i da je sve više prijava diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti i seksualne orijentacije.

Ali, „i dalje je veliki strah“, ocenila je Janković kada se radi o prijavi diskriminacije LGBT+ osoba.

Ona je rekla da institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ne trpi političke pritiske, ali da ima negativnih komentarisanja preporuka i upozorenja te institucije.

Janković, kojoj u maju ističe mandat, kazala je da je tokom aktuelnog mandata sigurno pravila neke greške i da je uvek spremna da preuzme punu odgovornost.

Radila sam najbolje što sam umela i znala, najbitnije mi je da ću moći posle mandata da pogledam svakog u oči“, rekla je Janković.

Govoreći o incijativi te institucije o zabrani rada nedeljom, Janković je istakla da ta institucija nije tu da bi se nekome svidela i da je spremna da tu ideju „gura do kraja“.

Građani u Srbiji ne treba da budu građani trećeg reda“, ocenila je Janković podsetivši da je u većem delu Evrope nedelja neradni dan.

Dodala je i da je potrebno odrediti izuzetke koji ne bi podlegali zakonu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…