Janković: Incident u tramvaju nedopustiv, nezakonit, neljudski

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da su osobe sa invaliditetom možda najugroženija grupa u Srbiji koja svakodnevno ostaje uskraćena za niz svojih prava i ocenjije da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom i nekim drugim pitanjima jako niska. 

Predstavnica Udruženja slepih i slabovidih Srbije "Beli štap" Vesne Nestorović u pratnji psa vodiča izbačena je u ponedeljak iz autobusa gradskog prevoza.

Podsećajući da je ove godine donet Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, što je jedan od retkih pozitivnih pomaka u toj oblasti, on je istakao da je dobro što se GSP izvinio putnici.

"To je jako dobro i jedino normalno što se moglo desiti u ovakvj situaciji", rekao je Tanjugu Janković.

On je ocenio da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom, ali i nekim drugim pitanjima jako niska.

Prema njegovim rečima, to se moglo videti na osnovu ponašanja vozača, ali i nekih putnika.

Ombudsman je najavio da će se postarati da sve lokalne samouprave dodatno obaveste javne prevoznike o zakonskim odredbama i njihovoj obavezi da ih poštuju.

"Nadam se da će to smanjiti mogućnost da se ovakvi nedopustivi, nezakoniti i krajnje ružni događaji ponove", rekao je Janković napominjući da kao građani moramo biti svesni svojih i tuđih prava.

Kako je ocenio, državni organi, pre svega, organi lokalne samouprave, pa i oni koji obavljaju nekakvu javnu službu moraju biti svesni zakonskih propisa, ali moraju da budu i odgovorni za nepoznavanje tih propisa.

"Nadam se da će ovaj ružni događaj, ne samo nezakonit, već i duboko ljudski ružan zbog svih okolnosti, na neki način doprineti da se svest po ovom pitanju ipak promeni", rekao je Janković.

On je naveo i da se nada da će svi, uključujući nevladine organizacije, građane i državne organe, preduzeti sve što je moguće da takvih situacija bude što manje i da se nikad više i ne ponove.

Incident u prevozu osudili su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović. 

Ministarstvo je poručilo da ponašanje vozača predstavlja narušavanje osnovnog prava na slobodno kretanje podsećajući da su sve organizacije, pravna i fizička lica, po Zakonu o kretanju uz pomoć psa vodiča, obavezni da usaglase odluke i način rada sa odredbama toga zakona i na taj način omoguće nesmetano kretanje i boravak osoba koje se kreću uz pomoć psa vodiča.

I poverenica je izrazila zabrinutost zbog učestalih problema sa kojima se suočava predstavnica udruženja za slepih i slabovidih Srbije "Beli štap" zbog toga što se kreće uz pomoć psa vodiča i poručila nadležnim institucijama da su dužni da svima obezbede poštovanje ljudskih prava.

Da je neshvatljivo i skandalozno ponasanje vozaca GSP-a prema slepoj osobi kojoj nije dozvoljeno da uđe u vozila sa psom vodičem, i to dva puta, smatra i Omerović.

"To nije samo kršenje zakona po kojem slepe osobe mogu u pratnji psa vodiča ulaziti u vozila javnog prevoza, to je pre svega nehumano. Kakvi smo to ljudi postali kada se ovako ponašaju zaposleni u javnom sektoru i to prema hendikepiranoj osobi?", upitao je Omerović.

Omerović smatra i da rukovodstvo GSP-a treba da organizuje obuku vozača i zaposlenih na temu poštovanja ljudskih prava i zakona.

GSP Beograd se izvinio Vesni Nestorović ocenivši da je vozač napravio veliki propust zbog čega će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Nestorović je u ponedeljak, u 15.30 sati, na stajalištu kod Kalenić pijace, ušla u aubotus na liniji 25P, u pratnji psa vodiča.

Vozač koji je upravljao tim vozilom je tražio da napusti vozilo, a kasnije je, u izjavi, naglasio da je to učinio jer je autobus bio prepun putnika i bio je zabrinut za njihovu bezbednost, jer pas nije imao zaštitnu korpu.

Nestorović je, kako su potom preneli mediji, juče ponovo doživela istu neprijatnost u tramvaju na liniji 14.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…