Janković: „Imamo priliku da pokažemo privrženost univerzalnim principima ravnopravnost“

Brankica Janković

Beograd, 10. decembar 2020. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da, uprkos tome što se ove godine Međunarodni dan ljudskih prava obeležava u senci pandemije, ne sme se dozvoliti da padne senka na poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava, jer takva senka prekriva dostojanstvo svakog pojedinca.

Ona je naglasila da smo i kao pojedinci i kao društvo suočeni sa globalnim pozivom na buđenje da objedinimo snage i stvorimo novu viziju boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta, u kojem niko neće biti ostavljen po strani, saopšteno je iz kabineta poverenice.

Brankica Janković je ukazala da sada imamo i priliku da pokažemo privrženost univerzalnim principima ravnopravnost,i ali i pojedinačnu nameru da pokažemo više razumevanja, tolerancije i solidarnosti.

U susret danu ljudskih prava, Janković je u Zaječaru razgovarala sa predstavnicima organizacija Društvo Roma-Zaječar i Timočki omladinski centar, u okviru tradicionalnih poseta poverenice nekoj opštini ili gradu, kako bi simbolično pokazala da su svi građani i građanke ravnopravni i da su instituciji jednako važni.

Na sastanaku sa predstavnicima Društva Roma-Zaječar poverenica je istakla da su se Romi i Romkinje suočavali i pre pandemije sa velikim poteškoćama, kao što je visoka stopa siromaštva, život u neformalnim uslovima i nestandardizovanim naseljima a da je još teže postalo tokom pandemije.

Većini dece romske nacionalnosti tokom pandemije, usled nedostatka uslova, onemogućeno je praćenje nastave na daljinu zbog čega je institucija poverenika tokom vanrednog stanja podnela nekoliko preporuka mera, rekla je poverenica i ukazala da je diskriminacija pretnja demokratiji a predstavnike udruženja pozvala da ohrabre ljude iz svoje okoline da prijave diskriminaciju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…