Janković: Građani protestima traže da pravna država stane na noge

Saša Janković

Beograd, 08. septembar 2016. – Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da se predmet spornog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala odugovlači zato što zakon "ne važi uvek podjednako za sve" i zato što se neki državni organi pridržavaju "ne samo zakona, već i zahteva vlasti".

Govoreći za sarajevski magazin "Dani", Janković je ocenio da postoje pokušaji da se slučaj Savamala "svede na rušenje baraka" ili da se "predimenzionira u rušenje vlasti kako bi, uz protok vremena, nalogodavci i počinitelji tog samovlašća bili abolirani".

"Građani nisu protestovali zbog tri barake, ni zbog opozicije ni zbog Zaštitnika građana. Protestovali su jer im neko pred očima drsko lomi pravnu državu, zloupotrebljava policiju, vređa inteligenciju, gazi im građanski ponos. Ne traže oni da se 'barake' ponovo podignu već da pravna država stane na noge a onaj ko ju je sapleo, da odgovara", rekao je Janković.

Komentarišući proteste Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", zaštitnik je kazao da građani u svakoj zemlji "moraju pokazivati nosiocima vlasti da su spremni da, ako vlast guši ili ignoriše institucionalne korektive, budu konačni, krajnji korektiv i čuvar sopstvenog dostojanstva".

"Srbija, i uopšte, naš region, ima slobodarske ljude i svako ko računa da su oni suviše razočarani, izmoreni, zbunjeni, nezainteresovani ili možda lenji, vara se. Da li zakon važi podjednako za sve, ili je nekome sve dozvoljeno, a drugi ispašta i zbog najsitnijih prestupa, pitanje je ljudskog dostojanstva, ne politike", ocenio je Janković.

Upitan da li Vlada Srbije "radi nešto kako valja", zaštitnik je kazao da ima pozitivnih stvari poput odnosa prema LGBT populaciji koji je prema njegovim rečima, "svakako bolji nego ranije", redovnih penzija i "zaustavljanja višedecenijskog pada dostupnosti zdravstvenih usluga".

Janković nije konkretno odgovorio na pitanje da li će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije 2017. godine, ali je kazao da kao svaki punoletan i poslovno sposoban građanin Srbije, ima pravo da bira i da bude biran.

"Na pitanje o kandidaturi ne odgovaram pozitivno jer Srbija ima predsednika i predsednički izbori nisu raspisani, a ni negativno, jer svaki punoletan i poslovno sposoban državljanin Srbije ima pravo da bira i bude biran za predsednika Republike, pa valjda i ja. Zašto bih se tog prava odricao samo zato što se vlast trudi da to uradim", rekao je zaštitnik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…