Janković: Ejdžizam preti da postane dominantan oblik diskriminacije

Brankica Janković
Foto: ravnopravnost.gov.rs

Beograd, – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da ejdžizam, odnosno diskriminacija na osnovu starosnog doba, pogađa sve veći broj ljudi, preteći da postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku.

Ona je, na otvaranju 7. regionalne konferencije institucija za ravnopravnost jugoistočne Evrope koja je u Beogradu održana na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra, rekla da posledice ejdžizma mogu da budu ozbiljne i dalekosežne, navodi se u saopštenju Poverenika.

Kako je rekla, izloženost siromaštvu, neadekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, nepristupačnost javnih objekata i prevoza, veliki digitalni jaz, samo su neki od problema sa kojima se stariji suočavaju a koji imaju za posledicu kraći životni vek, lošije zdravstveno stanje, socijalnu izolaciju i usamljenost, kao i visok rizik od nasilja i manipulacije.

Prema njenim rečima, o svemu tome mora da se vodi računa pri kreiranju svih javnih politika.

Stari nisu neki drugi ljudi, već svi mi sutra. Vodimo računa o tome da ne gradimo društvo u kome će naši najmlađi građani, koji započinju  svoje životne puteve,  gledati u svoju obesmišljnu budućnost – onu u kojoj će biti odbačeni samo zato što su stariji, što su teret i višak u društvu„, zaključila je Janković.

Ovogodišnja konferencija posvećena je borbi protiv diskriminacije starijih osoba, sa ciljem da se ispitaju i predlože konkretni načini delovanja tela za ravnopravnost, kao i ostalih društvenih aktera, kako bi se stvorili uslovi za ravnopravan tretman i kvalitet života starijih.

Pored Janković, na otvaranju konferencije su govorili i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu i penzionerka Vladanka Miskin, a konferenciju je otvorila devojčica Milica Đukić, pobednica na konkursu „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“ 2023.

Kako se navodi, na konferenciji su tradicionalno uručene godišnje medijske nagrade koje zajednički dodeljuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji autorima i autorkama najboljih medijskih tekstova i priloga na temu borbe protiv diskriminacije, promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

U tri kategorije – TV/radio, onlajn mediji/portali i  štampani mediji nagrađeni su novinarke i novinari redakcija: RTS, TV Forum, Blic TV, CINS, Zoomer, Boom93, Vreme, Lice ulice i Novosti.

Radni deo konferencije, u kome su učestvovali čelnici i predstavnici institucija iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, odvijao se kroz panele posvećene izazovima ejdžizma, višestrukoj diskriminaciji po osnovu starosnog doba, kao i problemima sa kojima se suočavaju starije žene.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…