Janković: Devojčice Romkinje među najranjivijim društvenim grupama

Brankica Janković

Beograd, 11. oktobar 2022. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je diskriminacija i dalje česta pojava i da su “naši sugrađani Romi mnogo češće izloženi diskriminaciji”.

Janković je to rekla na konferenciji „Prevencija i zaštita od diskriminacije Roma i Romkinja“.[/quotes]

Sada u ovo novo digitalno doba otvorio se novi kanal komunikacije na društvenim mrežama i drugim kanalima gde često, pod velom anonimnosti, možete da istresete sve ono što mislite o nekom drugom i drugačijem, sve od sitnog dobacivanja preko ponižavajućeg i uvredljivog postupanja pa do govora mržnje i njegovih ekstremnih oblika“, dodala je Poverenica.

Ona je naglasila kako i dalje svedočimo da se „Romi mnogo češće pominju u negativnom kontekstu, ređi su slučajevi pozitivnih i dobrih priča koje pomeraju stvari“.

Janković je navela da se i dalje beleže slučajevi segregacije romske dece u školama, ali ređe nego ranije. Romi su, po njenoj oceni, mnogo češće izloženi svim oblicima diskriminacije, dok socijalna distanca blago raste.

Janković je rekla da je institucija Poverenika od osnivanja do danas dobila 500 pritužbi zbog diskriminacije Roma. Najviše pritužbi šalju organizacije civilnog društva, naročito zbog diskriminatornih izjava i uvredljivih komentara.[/quotes]

Janković je najavila da će u saradnji sa Evropskim centrom za prava Roma i Vojvođanskim romskim centrom institucija Poverenika organizovati kampanju „Romi protiv rasizma u okviru koje će obići više mesta u Srbiji i razgovarati sa Romima u njihovim naseljima, a radiće i sa većinskim stanovništvom, posebno sa decom školskog uzrasta, jer je to, kako je navela, način da se predrasude i negativni stereotipi najbrže otklone.

Najvažnije je decu od početka učiti o vrednostima ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i razumevanja i poštovanja ljudskih prava uz kontinuiranu edukaciju svih ostalih aktera u društvenim zajednicama uključujući i organe javne vlasti koji često ne razumeju dovoljno šta znači diksriminacija ili antidiskriminacija“, poručila je Janković.

Ona je, povodom Međunarodnog dana devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, rekla da su devojčice Romkinje među najranjivijim društvenim grupama i žive u mnogo težim životnim okolnostima, kao i da o njihovim pravima, pa i o životima često odlučuju muški članovi porodica, uglavnom muževi.

Janković je navela da je u romskoj populaciji i dalje izražen problem ranih brakova.

Ona je rekla da će se institucija Poverenika u budućnosti koncetrisati na tržište rada, obrazovanje i otkalnjanje negativnih stereotipa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…