Janković: Devojčice i žene 27 puta više izložene digitalom nasilju

Brankica Janković

Beograd – Društvene mreže su postale vrlo nebezbedno okruženje za devojčice i žene koje su čak 27 puta više izložene digitalnom nasilju, rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i poručila da će se prijavljeni slučajevi tretirati vrlo ozbiljno.

Ona je novinarima uoči konferencije organizovane povodom početka kampanje „Bodyright“ rekla da jedna od četiri devojčice prijavljuje da je bila uhođena ili seksualno uznemiravana.

Seksting, grumovanje, podsuknjavanje, trolovanje na osnovu roda, samo su neki od termina koji su poznati mlađoj generaciji, a poverenica ukazuje da je krajnje vreme da se nešto učini, jer, kako kaže, u velikom smo problemu „ako ne razumemo jezik naše dece„.

Rodno zasnovano nasilje u digitalnoj sferi je stvarno nasilje, iako se dešava u virtuelnom svetu. Često su devojčice zbunjene i ne znaju kome treba da prijave ovu vrstu nasilja i zbog toga je vrlo važan deo kampanje “Poveri se poverenici“ gde ćemo mi kao institucija za unapređenje ravnopravnosti  i zaštitu diskriminacije tretirati sve slučajeve vrlo ozbiljno„, poručila je Janković.

Ona je navela da će institucija Poverenika diskriminaciju, koja je takođe prisutna na društvenim mrežama, tretirati u sklopu svojih ovlašćenja, a kada se radi o nasilju i pretnjama odmah će se uključiti nadležne državne institucije poput odeljenja Javnog tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal, policije, Ministarstvo pravde.

Ministarka (Maja Popović) je izrazila spremnost da se zajedno uhvatimo u koštac sa vrlo teškim problemim sa kojim se suočavamo svi u Evropi. Internet i društvene mreže su postale vrlo nebezbedno okruženje za žene i devojčice, a nasilje u digitalnoj sferi je isto tako ozbiljno i teško. Njegove posledice su trajne i u dušama i u glavama žrtava, a tragovi ostaju na internetu zauvek i moramo ga tretitrati poptuno ozbiljno i relano kao i drugu vrstu nasilja„, istakla je Janković.

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre primetio je da se na internetu događa velika količina nasilja, među kojima je i rodno zasnovano nasilje.

Važno je da se zaštitimo. Prvo moramo početi od principa da ono što je zabranjeno u realnom životu bude zabranjeno i na intermetu, odnosno onlajn„, rekao je Žiofre i dodao da je Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, beležila brojne napretke uključujući usvajanje različitih zakona i dokumenata kao što je Zakon za rodnu ravnopravnost.

Kampanju „bodyright“ pokrenuo je prošle godine Populacioni fond Ujedinjenih nacija sa ciljem da ukaže na sve učestalije i sveprisutno rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije i njegove posledice.

Kampanju u Srbiji pokreću Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Populacioni fond UN.

Naša tela manje su zaštićena u onlajnn prostoru, nego što su to muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol, zaštitni znak “bodyright” kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi copyright za ljudsko telo„, rekao je direktor UNFPA za Srbiju, Džon Kenedi Mosoti.

Kampanju „Bodyright“ je podržala i ovogodišnja evrovizijska predstavnica Konstrakta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…