Janjić: Zemlje kvinte ne žele dugu političku igru oko Kosova

Dušan Janjić

Beograd, 4. jun 2018. – Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je direktna komunikacija Prištine i Beograda uglavnom prestala i da stvari idu u sve gorem pravcu, što međunarodnu zajednicu postavlja pred dilemu da li da nastavi da radi na način na koji je do sada radila ili da traži neke druge načine za rešavanje problema.

"Ovo je osetljiva faza u kojoj je međunarodna zajednica, a pre svih Vašington, pokazuje znake spremnosti da stavi po strani igre malih lokalnih moćnika. To sve čini nervoznim, a naročito one koji su bili spremni na dugu 'političku igru' i verovali da je ona moguća", rekao je Janjić agenciji Beta, komentarišući zastoj u pregovorima Beograda i Prištine.

Janjić smatra da zemlje kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija) očigledno nisu za dugu političku igru, da imaju drugačije mišljenje i da se približavaju stavu da problem Kosova treba rešavati bez obzira da li Srbija i Kosovo idu ka Evropskoj uniji (EU) ili ne.

"Te zemlje su nedavno održale sastanak, ali ne postoji nikakav poseban papir nego serija dokumenata, uključujući i mišljenja uticajnih instituta i drugih organizacija", dodao je on.

"Postoji buka u srpskim medijima i zloupotreba nervoze od strane vlasti na Kosovu. Imamo stalne izveštaje o incidentima, o tome kako je srpska strana žrtva. Imamo nadmenost albanskih političara koji nisu shvatili da je Statut Zajednice srpskih opština (ZSO) za Srbiju uslov za dijalog", kaže Janjić.

On je dodao da ako se donošenje Statuta ZSO onemogući od bilo koje strane, nema ništa od Briselskog sporazuma.

"Onda ostaje da se ponovo pokušaju direktni kontakti sa dve strane ili da se organizuje međunarodna konferencija, a moguća je i politička i druga izolacija jednog od aktera ili oba aktera" dodao je on.

Janjić očekuje da visoka predstavnica EU Frederika Mogerini uskoro organizuje novi sastanak u Briselu sa predstavnicima vlasti u Beogradu i Prištini, na kome bi trebalo da se raščisti kako dalje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…