Janjić: Posle formiranja tima Kosova, videti ko će biti politički pregovarač Srbije

Dušan Janjić

Beograd, 04. septembar 2018. – Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da formiranje tima (ekipe) jedinstva Prištine znači da se prelazi na politički dijalog, da tehničkog dijaloga Beograda i Prištine više neće biti i da je sada važno da se vidi ko će biti politički pregovarač Srbije.

"Da li će to biti (premijerka Srbije) Ana Brnabić ili (ministar spoljnih poslova) Ivica Dačić ili neko drugi, ne mora uopšte da bude iz Vlade, ali neko koga Vlada predloži i ko ima političku težinu", rekao je Janjić.

Vlada Kosova usvojila je odluku da se na čelu ekipe za pregovore sa Srbijom na najvišem nivou imenuje zamenik premijera i predsednik Socijademokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj.

Janjić je rekao da je time Priština očigledno počela da primenjuje dogovor iz Brisela o novoj fazi dijaloga koji podrazumeva političke pregovarače Beograda i Prištine, koji predvode političke timove.

On je rekao da Srbija treba da izabere političkog pregovarača, da saopšti sastav političkog tima, koji bi trebalo da bude višepartijski, a ne samo vladajuća koalicija, da se saopšti platforma i da ona bude verifikovana u parlamentu.

"(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić treba da uradi nekoliko koraka sa kojima kasni. Prvo nema platforme nikakve, najavio je za 7. nekakve smernice, to mora da dobije verifikaciju u parlamentu, ako nema verifikaciju mora na referendum", rekao je Janjić i dodao da ne veruje da su SAD i EU spremne da se kockaju sa ishodom referenduma.

On je dodao da postoje naznake da će Srbija preduzeti dva polukoraka da u parlament pošalje izveštaj o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i da na osnovu njega verifikuje smernice koje Vučić izloži javnosti, ali i da izbegne "razvijenu političku platformu za pregovore".

"Treba sačekati. Sve će biti jasno do novembra, ako su izbori u novembru, onda će se verovatno ovi koraci Srbije odložiti za posle izbora", rekao je Janjić.

On je dodao i da predsednik Kosova Hašim Tači treba da podnese svoju platformu Skupštini Kosova i da će on ostati pregovarač, ako platformu bude podržalo dve trećine poslanika.

"Da li ima sumnji oko mogućnosti da Tači dobije dve trećine? Ima. Postoje realni pokazatelji da je Tači mnogo izgubio time što se upustio neovlašćeno u razgovore o mogućim promenama granica", rekao je Janjić.

On je dodao da rezolucija koju je Skupštini Kosova predložila opozicija, a koju je podržao premijer Kosova Ramuš Haradinaj nema za cilj da Tačiju oduzme mandat, već da ga ograniči, da ne može da priča o podeli Kosova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…