Janjić: Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači

Dušan Janjić

Beograd, 8. avgust 2018. – Analitičar Dušan Janjić izjavio je da se iz govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije moglo zaključiti da je podela Kosova isključena, ali da je očigledno predsedniku sve teže da o njoj govori.

"Da ona (podela) nije isključena govori što to stalno ponavlja (ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić i prisustvo (ministra odbrane Srbije) Aleksandra Vulina u prvom redu sa novinarima, koji je takođe zagovornik promena granica na Balkanu", kazao je Janjić agenciji Beta.

On je dodao i da najava predsednika Kosova Hašima Tačija o održavanju referenduma o priključenju Prševske doline Kosovu nije ništa drugo nego jedna verzija plana o razgraničenju i podeli, o kome su raspravljali tokom prošle i početkom ove godine Vučić i Tači.

Vučićev govor sam po sebi nije odavao utisak sigurnosti, jer nije pokazao snagu koju uobičajeno pokazuje kada je ubeđen u nešto, rekao je Janjić.

"Ipak, verujem da će Vučić preispitati svoju politiku i da će razumeti da to u šta ga guraju ili sećanja na 90-te ili njegovi saradnici poput Dačića i Vulina jeste put u političku propast Aleksandra Vučića ili ljudska katastrofa Srba sa Kosova. Naravno i dodatnih 10-15 godina nove izolacije Srbije", rekao je Janjić.

On je ocenio i da u septembru ništa ozbiljno neće biti odlučeno o kosovskom pitanju, iako je tako nešto Vučić najavio, već da će tada Kosovo i Srbija saznati da idu na vanredne izbore.

Janjić je rekao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da sledeće izbore dobiju "udvaranjem na temi nesigurnosti i stabilnosti", jer je u srpskom slučaju jasno da se opozicija ne snalazi, dok je za Tačija očigledno da želi da podeli vlast sa Samoopredeljenjem.

"Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači i da zaista žele da taj proces završe kroz jednu strašnu presiju na javnost najavljujući razne referendume", rekao je Janjić.

On je ocenio i da je celokupno obraćanje Vučića naciji bilo usmereno na prikrivanje događaja koji su se desili za vikend na Kosovu, odnosno da se za održavanje mira i stabilnosti optuže oni koji su palili svetla javnosti alarmirajući da ima poteza koji vode ka daljem podgrevanju teme o podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbiju mnogo toga čeka u septembru, ali nije precizirao šta se tačno planira i ponovio da za Kosovo neće biti nikakvog tajnog rešenja i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu.

Hašim Tači sinoć je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da radi na tome da se omogući referendum o pripajanju Kosovu Medveđe, Bujanovca i Preševa, preneo je portal Kossev.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…