Janjić: Ne postoji separatni sporazum

Dušan Janjić

Beograd, 19. jul 2018. – Analitičar Dušan Janjić ocenio je da ne postoji nikakav "separatni sporazum" u okviru Briselskog dijaloga, već da se to odnosi na jedinstven tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o kojem svaka strana u dijalogu ima verziju okvira tog dokumenta.

"U Briselu se razgovaralo o dva okvira sveoubuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zato se to zove separatni sporazum, jer nije zajednički", rekao je Janjić agenciji Beta.

On je naveo da je bilo očekivano da sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kratko traje, jer se znalo da nema jedinstvenog teksta.

Prema njegovim rečima, visoka predstavnica EU Frederika Mogerini očekuje da se predlog zajedničkog teksta pojavi na stolu u Briselu 4. avgusta.

"Verujem da se radi o preteranim očekivanjima i ličnim ambicijama Mogerini", kazao je Janjić.

On je naveo da je nedavno održan neformalni sastanak u Beču u prisustvu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, ali da na njemu nije došlo do usaglašavanja dve strane.

Janjić je rekao da je realnije očekivati zajednički predlog od septembra, jer bi u suprotnom to uticalo na bezbednost u čitavom regionu.

"Opasna je igra koju igraju Tači i Vučić, ne treba izazivati dodatnu bezbednosnu nestabilnost. Kao što vidimo, sada je uzdrman i Sandžak. Oni treba da ostvare vidljiv rezultat kako bi se uspostavila kontrola nad bezbednosnom situacijom", ukazao je Janjić.

Janjić smatra i da ukoliko Beograd i Priština uskoro ne ponude sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, da će se najverovatnije pojaviti predlog zemalja posrednika i grupe Kvinta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…