Jakobi: Postoje namerne odluke medija da se ne poštuje Kodeks novinara (video)

Foto: mc.rs

Beograd – Sve je manje novinara spremnih i sposobnih da se usprotive objavljivanju sadržaja koji su u neskladu sa Kodekom novinara i idejom novinarske profesije.

To je rečeno je na tribini Saveta za štampu „Medijska etika u digitalnom dobu„, uz konstataciju da se pogotovo krši zbog „klikova“ i da to prevladava na onlajn medijima.

Pronašli smo u istraživanju da postoje i namerne odluke da se ne poštuje Kodeks jer su potrebni ‘klikovi’ u želji da sadržaj pronađe što više čitalaca, pa se pitanje Kodeksa i ne postavlja„, rekla je jedna od autorki istraživanja Tanja Jakobi, koja je ukazala i da digitalno doba donosi potrebu da se odgovori na neka nova pitanja kao što je upotreba veštačke intiligencije u medijima.

Jakobi je istakla da je poznato da se desilo „urušavanje“ novinarske profesije, jer, kako je navela, u nju ulaze i ljudi koji više nisu obrazovani, kako je to ranije bilo, dolaze i oni koji ne mogu da nađu posao u drugoj profesiji.

Prema njenim rečima, to proizvodi uglavnom onlajn medije, jer su jako jeftini sa slabo ili nikako plaćenim saradnicima, pa se na kraju dolazi u situaciju da nema prenošenja iskustva kroz novinarske generacije, pa se i gubi svest da je potrebno poštovati Kodeks novinara.

Ona je navela i da postoje velike nedoumice kako izveštavati o nekim događajima, kao što su nedavna masovna ubistva đaka i u okolini Mladenovca, jer s tim ovdašnji mediji nemaju iskustvo.

Još ako novinar pomisli da su svi drugi mediji objavili informaciju, onda medij koji drži do Kodeksa sebi postavlja pitanje da li je informativan, da li će ga čitaoci napustiti ako nisu mogli kod njega da pročitaju neki sadržaj„, rekla je Jakobi, navodeći da istovremeno mediji imaju obavezu prema informacijama od javnog značaja.

Prema njenim rečima, ima dosta slučajeva gde se novinari vode dobrim namerama da pokažu nečiji bol, ali, s druge strane, postoji i potreba nekih „za ‘klikom’ da bi priča izgleda što strašnija makar se i potpuno izmišljalo„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…