Jagland: Zaštita dece migranata od zlostavljanja – prioritet

Glavni prioritet evropskih vlada treba da bude zaštita maloletnih migranata od seksualnih zloupotreba, izjavio je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, povodom predstojećeg Svetskog dana izbeglica.

"Zaštita dece je moralna i zakonska obaveza za sve države članice EU. Procenjuje se da je prošle godine 300.000 maloletnih migranata ušlo u Evropu bez pratnje. Neophodno je da im državni organi obezbede siguran smeštaj, dodeli im odgovarajuće startelje i zaštiti ih od zlostavljanja", navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara  Saveta Evrope.

U izveštaju se ističe da su deca migranti u ozbiljnoj opasnosti od seksualnog zlostavljanja, najčešće  prilikom prelaženja "iz ruke u ruku krijumčara". 

 "Teško je da saznamo koji je realan obim ovog problema, plašimo se da je mnogo veći nego što mislimo", rekao je Jagland. 

Savet evrope je dao rok do 15. septembra do kada države u kojima borave migranti, moraju da podnesu izveštaj sa brojem maloletnih migranata i potražioca azila na njihoviom teritorijama za koje postoji informacija ili sumnja da su izloženi seksualnom zlostavljanju.  

Izveštaj treba da sadrži i predlog mera za zaštitu ove dece. Nakon prikupljenih podataka, Lnzarot komitet (nadležan za zaštitu dece seksualnih žrtava), preuzima obavezu da do kraja novembra izađe sa konretrnim merama za zaštitu maloletnih migranata, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…