Jad i beda srpskog pravosuđa

Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je bez ikakvog obrazloženja krivičnu prijavu koju je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo protiv Zorana Perišića, gradonačelnika Niša, i Nenada Stankovića, izvršnog direktora JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša. 
 
Ova sramna i jadna odluka doneta je uprkos jasnim i nedvosmislenim dokazima koji su Tužilaštvu za organizovani kriminal bili dostupni. Oni koji su od države zaduženi a od građana plaćeni da se bore i izbore protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravo su nas obavestili da nameštenje tendera vrednog 50 miliona evra nije krivično delo.
 
Zanimljivo je da je odluka Tužilaštva za organizovani kriminal o direktnoj podršci korupciji i organizovanom kriminalu doneta tačno 560 dana nakon podnošenja krivične prijave protiv Perišića i Stankovića, i samo 11 dana pred održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora. 
 
Kontekst i trenutak u kojem je krivična prijava odbačena jasno govore da ovo nije pravna već politička odluka. Ona je usmerena na predizbornu rehabilitaciju onih koji, zaštićeni od samog vrha izvršne vlasti, mogu nekažnjeno da uništavaju javne resurse i pustoše javne fondove. 
 
Odluka Tužilaštva dokaz je da je pripadništvo vladajućoj stranci i zaštita od strane njenog predsednika, vrsnog pravnika i najznačajnijeg borca protiv korupcije Aleksandra Vučića, zeleno svetlo za nekažnjeno vršenje i najtežih korupcionaških krivičnih dela usmerenih protiv interesa građana Srbije. 
 
Krivična prijava protiv Zorana Perišića i Nenada Stankovića
Obaveštenje Tužilaštva za organizovani kriminal Ktr.br.789/14 od 13.04.2016. godine

Izvor: Koalicija za nadzor javnih finansija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…