1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Jačanje uloge civilnog društva u borbi protiv korupcije

Jačanje uloge civilnog društva u borbi protiv korupcije

Beogradska otvorena škola je u partnerstvu sa Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava u okviru projekta „Jačanje lokalne transparentnosti” održala program jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva „Imamo nešto protiv korupcije” u dva termina, od 9. do 11. marta i od 11. do 13. marta u Vrnjačkoj Banji.

Program je okupio ukupno 50 predstavnika i predstavnica lokalnih organizacija civilnog društva, koju su imali priliku da čuju predavanja iz oblasti participacije građana, proaktivne transparentnosti organa javne vlasti, građanskog nadzora javnih finansija, vizualizacije podataka, uloge civilnog društva u borbi protiv korupcije, kao i uloge državnih organa u oblasti dostupnosti informacija od javnog značaja i revizije budžeta lokalnih samouprave.

Seminar su otvorili Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole, Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole, članovi projektnog tima Sanja Nasevski, Mihailo Gajić i saradnica Beogradske otvorene škole Jovana Tripunović, kao i Dragan Dobrašinović ispred partnerskog udruženja, Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Učesnicima su predavanja održali Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Duško Pejović, vrhovni državni revizor u Državnoj revizorskoj instituciji, Miodrag Milosavljević iz Fonda za otvoreno društvo, Danilo Milić iz Međunarodnog centra Olof Palme, Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih, Sanja Nasevski i Mihailo Gajić iz Beogradske otvorene škole i Jovana Tripunović, saradnica Beogradske otvorene škole.

Učesnici su, između ostalog, diskutovali o preporukama za unapređenje proaktivne transparentnosti, koje zagovaraju Beogradska otvorena škola i Toplički centar za demokratiju i ljudska prava. Ove preporuke predviđaju izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u smislu reformatiranja Informatora o radu („otvaranje podataka“ informatora) i proaktivno objavljivljivanje često zahtevanih informacija od javnog značaja.

Projekat “Jačanje lokalne transparentnosti” sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava, uz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština, i podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Projekat sufinansira Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Više o projektu pogledajte na sajtu www.dostup.no.

Izvor: Beogradska otvorena škola

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…