Izvršna vlast da poveća transparentnost donošenja odluka

Transparentnost Srbija predstavila je 30. juna studiju "Sistem društvenog integriteta" i preporuke Vladi i Skupštini Srbije u cilju efikasnije borbe protiv korupcije, među kojima je glavna upućena izvršnoj vlasti i odnosi se na povećanje transparentnosti procesa donošenja odluka.

Organizacija je, analizom stanja, ocenila i da zakonodavna vlast (Skupština) ne koristi dovoljno svoje nadzorne mehanizme, već sledi politiku Vlade, dok izvršna vlast (Vlada) ima veću nezavisnost nego ranije. Ocenjuje se i da je pravosuđe ugroženo uplitanjem drugih organa vlasti i predstavnika političkih partija, dok je policija ugrožena politizacijom istraga, a tužilaštva autocenzurom i političkim uticajem.
 
TS je ocenila i da postoji veliki raskorak između kvaliteta zakona i njihovog sprovođenja i donela preporuku da je, zbog politizacije u javnom sektoru, neophodno sprovesti Zakon o državnim službenicima i Zakon o javnim preduzećima.
 
Među preporukama je i potreba jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudstva i uslova za slobodan i neselektivan rad tužilaštava i policije, u cilju efikasnije borbe protiv korupcije. TS je navela i da nezavisni državni organi moraju dobiti snažniju podršku i da je neophodno stvaranje uslova u kojima će mediji moći da rade sa manje pritisaka i političkih i ekonomskih uticaja.
 
TS je ocenila i da je Srbija ispunila samo 16% zadataka iz Akcionog plana Strategije za borbu protiv korupcije i da nije iskoristila proces evrointegracija za uspostavljanje delotvornog i održivog sistema u toj sferi.
 
Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da se vlast u Srbiji često poziva na to da su zakoni usklađeni sa evropskom legislativom, a da javna rasprava u Srbiji nije održana.
 
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković ocenio je na konferenciji da je parlament postao transparentniji uvođenjem "lajv strima" (live-stream) i da bi bilo dobro kada bi bio formiran poseban skupštinski odbor za borbu protiv korupcije.
 
Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić ocenila je da je potrebno da se poveća svest nosioca funkcija o sopstvenoj odgovornosti.
 
Predstavnik Delegacije EU u Beogradu rekao je da će ove preporuke pomoći institucijama u Srbiji i da je borba protiv korupcije nemoguća ako su institucije i civilno društvo podeljeni.
 
Regionalna koordinatorka Transparentnosti Kornelija Abel kazala je da je u celom regionu prisutan veliki raskorak između zakona i njihovog sprovođenja i da je primetan uticaj političkih partija na institucije i medije, što predstavlja jedan od glavnih problema.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…