Izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava nije tema za debatu

70 godina EKLJP

Beograd, 04. novembar 2020. – Rad pravosuđa mora biti efikasan, delotvoran i nepristrasan, izjavila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič Štamcar i poručila da izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava nije tema za debatu, već mora biti obavezna i nezamenjiva zaštita ljudskih prava.

Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu i Ambasadom Grčke, zemlje koja predsedava Komitetom ministara SE, obeležila je 70 godina od usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norčič Štamcar je, povodom obeležavanja 70 godina od usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima, ocenila da je za Srbiju posebno važno poglavlje 23 u pristupanju EU, zaštita osnovnih i ljudskih prava i sloboda.

Ima napretka u pojedinim oblastima, Srbija je ratifikovala brojne konvencije za zaštitu ljudskih prava, Vlada Srbije je uspostavila novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i dijalog, naglasila je ona.

Norčič Štamcar je ukazala da se, ipak, beleži  veliki broj pretnji novinarima, LGBTI osobama, beleži se rast porodičnog nasilja, govor mržnje je prisutan na društvenim mrežama, a institucije se retko bave tim fenomenom, koje mora biti predmet krivičnog gonjenja.

Srbija već dugo nema Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predočila je Norčič Štamcar i rekla da EU podržava poruke Vlade Srbije da neće biti tolerisanja kršenja ljudskih prava.

Mi smo svakako vaš partner i spremni smo da pružimo politčku i stručnu pomoć, dodala je ona.

Sud je poslednja brana ljudskih i manjinskih prava i sloboda građana, ocenila je  predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković.

Ustavna žalba u Srbiji je delotvoran instrument zaštite pojedinca i da se sud u svom radu vodi odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, naglasila je Marković.

Marković je podsetila da je Srbija ratifikovala konvenciju 2004. godine, a da je kao instrument ustavne žalbe uveden 2008. godine i da je Evropski sud za ljudska prava ocenio da je to delotvoran mehanizam zaštite praa i sloboda pojedinaca.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je da Evropski sud za ljudska prava kontrolišući tretman vladajuće većine prema malom čoveku obnavlja moralu svest te većine u današnjim evropskim savremenim društvima.

Milojević je rekao i da bi zakonodavac utrebalo da usvaja standarde koje može da ostvari, ali ne manje od principa evropske konvekcije i istakao da sudje imaju posebnu odgovornost za njenu primenu, kao i primenu prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…