Izvinjenje žrtvama ratnih zločina tokom i nakon operacije “Oluja“

Ove godine obeležava se 21 godia vojno-redarstvene operacije ''Oluje''

Inicijativa za ljudska prava pozvala je građankei građane Republike Hrvatske da potpišu peticiju izvinjenja žrtvama ratnih zločina tokom i nakon operacije ''Oluja''.

Tekst peticije prenosimo u celosti.

''Potpišite peticiju izvinjenja onima koji su u njoj nevini stradali i onima koji su izgubili svoje najmilije i najvrednije. Pokažimo lice Hrvatske kojem je stalo do pravde i koje izražava solidarnost sa žrtvama.

Ovu peticiju i potpise dostavićemo predstavnicima udruženja žrtava ‘Oluje’, koji još uvek čekaju pravdu za zločine.

Tekst peticije:

“Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom i nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ u avgustu 1995. godine, ovim potpisom želimo reći – oprostite! Izvinjenje upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici sa državnih mesta ovu operaciju planirali i sproveli.

Svojim potpisom želimo se izviniti:

Svima koji su tog leta pre 21 godinu izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenima nad civilima za vreme i nakon operacije ‘Oluja’.

Svima koji su bili primorani napustiti kuće, gradove i sela u kojima su odrastali, živeli, imali prijatelje, decu i porodicu.

Svima čija je imovina opljačkana, a kuće u kojima su generacijama živeli – spaljene i razrušene, tako da se nisu imali gde vratiti.

Svima koji su se, uprkos svemu, pokušali vratiti na svoja imanja, ali su u tome od strane državnih tela Republike Hrvatske bili sprečeni.

Svima kojima je Republika Hrvatska obećavala mir ukoliko ostanu, a umesto toga im donela nasilje, ubistva, rušenje i paljenje.

Izvinjenjem izražavamo posebnu solidarnost s onima koji još uvek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Želimo im reći kako nisu sami.

Želimo da naše izvinjenje dopre do svih koji su bili ili i dalje žive kao izbeglice, onoj deci i mladima koji su ne svojom voljom odrastali daleko od svoga doma. Želimo da se naše izvinjenje čuje i dalje, do svih koji se nemaju gdevratiti. Da je čuju i oni koji su se vratili, ali i danas trpe uvrede zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, koji ne mogu dobiti posao i čiji se glas sputava i ignoriše.

Mi, potpisnici i potpisnice ovog izvinjenja, duboko verujemo kako ostvarenje nijednog društvenog i političkog cilja, čak ni onda kada su sva diplomatska sredstva iskorišćena, nikada ne sme uključivati činjenje zločina i teških kršenja ljudskih prava. Nije smelo ni tada – 1995. godine.

Takođe odbacujemo i ograđujemo se od svake politike koja je zločine planirala, posebno ako su planeri bili službeni predstavnici države koja je trebala jednako pripadati njima, nama, ali i onima koji su u ‘Oluji’ stradali.

Sramimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve. U tom pogledu, do danas je učinjeno malo ili ništa. Jedna jedina presuda za zločine počinjene tokom i nakon operacije ‘Oluja’ premalo je da pred svima vama koji ste ‘Oluju’ osetili na svojoj koži stojimo uspravno i bez srama.

Podižemo glas protiv ćutanja, poricanja i relativizacije i živimo u nadi da će vam Republika Hrvatska omogućiti povratak i siguran život.

Među nama, potpisnicama i potpisnicima, ima i onih kojima je ‘Oluja’ omogućila da se vratimo svojim domovima nakon godina neizvesnosti i straha. I mi se želimo jasno i glasno ograditi od zločina koji su počinjeni. Želimo jasno reći kako i danas verujemo da su sve to naše zajedničke ulice, naši zajednički trgovi, škole i fabrike, naši zajednički gradovi i naša zajednička država.

Želimo da ovo izvinjenje služi i kao apel političkim zvaničnicima i političarima u Hrvatskoj da priznaju odgovornost i učine sve kako bi se pronašli i identifikovali nestali, kako bi se omogućio povratak izbeglicama, omogućio dostojan život onima koji su se vratili i kako bi odgovorni za zločine bili osuđeni. Pozivamo ih da se, paralelno sa proslavom vojne pobede, pridruže komemoracijama za sve žrtve zločina tokom i nakon operacije ‘Oluja’.

Ovim izvinjenjem želimo doprineti izgradnji drugačije Hrvatske. Želimo da Hrvatska bude zajednica zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti, istini, jednakosti, demokratiji i ljudskim pravima. Želimo da Hrvatska bude društvo pomirenja koje se ne boji svoje prošlosti, već iz nje uči lekcije za budućnost.”

Izvor: Inicijativa mladih za ljudska prava Zagreb

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…