Izveštavanje o EU često bez suštine

evropske integracije

Beograd, 16. novembar 2016. – Mediji u Srbiji se evropskim integracijama uglavnom bave na dnevnom nivou, na osnovu izjava zvaničnika i bez većeg upuštanja u suštinu i širi kontekst, rečeno je na debati o izazovima izveštavanja u EU.

Dopisnik Radio-televizije Srbije iz Brisela Dušan Gajić rekao je da se o evropskim integracija uglavnom izveštava na dnevnom nivou i kada vlada veliko intersovanje za to, odnosno da "nivo interesovanja zavisi od političke agende", prenela je Beta.
 
Gajić je rekao da su u izveštavanju medija "prisutnija politika i retorika" i da se mediji manje bave suštinom integracija što nije tipično samo za Srbiju.

Po njegovim rečima, izveštavanje o EU zahteva interesovanje novinara, specijalizovanost i poznavanje teme.

Dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević je rekao da je teško biti stručan za različite kompleksne oblasti, i da novinari često moraju da se oslone na zvaničnike, stručne za neka pitanja, koji informacije "daju na parče".  

On je rekao da su Hrvatska i Slovenija tokom pristupanja imale više novinara u Briselu, ali da i danas vodeći hrvatski listovi imaju svoje dopisnike, a slovenačko Delo, na primer, i dopisnika za ekonomska pitanja.

Na skupu je rečeno da za medije u Srbiji sada izveštavaju tri novinara iz Brisela.

Urednica u Produkcijskoj grupi Mreža Maja Divac je rekla da je Hrvatska radio-televizija svojevremeno formirala timove za pojedinačna poglavlja pretpristupnih pregovora sa EU, dok takav pristup ne postoji u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…