Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

vetropark

Beograd, 25. septembar 2017. – Izraelska kompanija Enlight Renewab Energies izgradiće u Kovačici jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji kapaciteta 104,5 megavata, saopštila je Erste banka Srbija, koja je pored Grupe Erste banke AG i Evropske banke za obnovu i razvoj finansijer projekta.

Vetropark će početi da radi 2018. godine i doprineće da se godišnja emisija ugljen dioksida smanji za oko 247.000 tona.

Kako je navedeno, vrednost projekta je 189 miliona evra.

Taj projekat se uklapa u strategiju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27% do 2020. godine.

"Ponosni smo što smo stigli do finansijskog zatvaranja transakcije i početka izgradnje vetroparka u Kovačici, čime će se obzbediti proizvodnja čiste električne energije bez emisije ugljen dioksida za više od 65.000 domaćinstava i otvoriti nova radna mesta", rekao je generalni direktor kompanije Gilad Javec (Gilad Yavetz).

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Srbija Slavko Carić rekao je da obezbeđenjem 93 miliona evra, uz dodatnih 20 miliona za PDV, Erste grupacija podržava projekat koji će dati "vredan doprinos ekonomiji i životnoj sredini Srbije".

Rukovodilac Sektora za energetiku i životnu sredinu Erste Grupe Hinrik Fišer (Hinrić Fisćer) rekao je da je ta banka posvećena pružanju podrške sektoru infrastrukture u Srbiji, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…